FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Itatják a Mályvádi-erdőt

Fotós: Bencsik Ádám

A Fekete-Körösön levonuló árhullám vizéből tölti fel a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövízig) a Mályvádi-erdő körülbelül 20 kilométernyi belső csatornáját hétfőn délután. A módszer segítségével enyhítik a faállomány aszály okozta vízhiányos állapotát. Mint megtudtuk, a megyében több helyen élnek ezzel a lehetőséggel.

Az elmúlt időszakban, kisebb, jellemzően az elsőfokú készültséget elérő, de másodfok alatti árhullám vonult le, illetve vonul le ezekben a napokba a Körösökön – mondta el Mályvádi-erdőnél megtartott hétfői sajtótájékoztatón Szabó János. A Kövízig igazgatója kitért arra, hogy a Hármas-Körös kivételével minden folyónkon folytatódott a lassú apadás. A Fehér- és Fekete-Körös vízállása készültségi szint alá csökkent, a Kettős-Körös is lassan apad. A Sebes-Körös és a Berettyó ugyancsak lassú apadásnak indult, a Hármas-Körös Gyománál és Szarvasnál tetőzik, elsőfokú a készültség. A Kövízig működési területén hétfőn 196 kilométer hosszon tartottak elsőfokú készültséget.

Szabó János igazgató Fotós: Bencsik Ádám

A szakember emlékeztetett arra, hogy tavaly jelentős aszály sújtotta térségünket, és akkor olyan vízkészletek sem álltak rendelkezésre, amelyekkel a kialakult helyzetet jelentősen enyhíteni lehetett volna.

– Ezért is tartottuk fontosnak, hogy ha ismét vízhiány alakulna ki az időjárás miatt, akkor azt a most visszatartott víz enyhítse – emelte ki az igazgató. Mint kifejtette, tudatosan az árhullám végén tették ezt meg, nem pedig annak tetőzésekor, amikor sok hordalékot hozott magával a folyó. A részletekről elmondta, az árvédelmi töltést keresztező műtárgyon keresztül engedik ki a vizeket. Mályváddal kapcsolatban kifejtette, az úgynevezett Kis-Sitkai zsilipnél műszaki lehetőség nyílt annak megnyitására, és így a védett Mályvádi-erdő vízpótlására.

Az erdő és csatornáinak kezelője a Dalerd Zrt., amelynek szakembereivel előre egyeztetett módon hétfőn, kora délután a zsilipen keresztül feltöltötték az árhullám vízkészletéből az erdő mintegy 20 kilométernyi belső csatornáját, ezzel enyhítve a faállomány korábbi aszály okozta vízhiányos állapotát. A vizet később is tudja használni a Dalerd. Az érintett csatornák egyébként kettős felhasználásúak, hiszen a nagy mennyiségű csapadékot is képesek levezetni, most pedig az erdő vízutánpótlásának biztosításához is hozzájárulnak.

Szabó János szólt arról, hogy több hasonló jellegű, elsősorban mezőgazdasághoz kapcsolódó csatornát is feltöltenek ilyen módon, ahonnan halastavi feltöltést is végeznek ezekben a napokban. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója beszámolt arról is, hogy ugyancsak megkezdték az Élővíz-csatornához csatlakozó, kisebb csatornák  vízpótlását is.

Három belvízvédelmi szakaszon van készültség

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság három belvízvédelmi szakaszán, a Holt-Sebes-Körösi, az Élővíz-csatornai és Mezőberényi belvízvédelmi területen tartanak elsőfokú készültséget. Mint hangsúlyozták, a jelenlegi helyzetben is kiemelt figyelmet fordítanak a vízvisszatartásra. A síkvidéki jellegből adódóan lehetőség szerint emelt vízszinten tartják az üzemeltetésükben lévő holtágakat, és ahol gravitációsan feltölthető, ott a csatornákat is. A belvízátemeléseket a szükséges minimális mértékben végzik úgy, hogy a csatornák befogadóképesek maradjanak nagyobb csapadék esetén is.

forrás: BEOL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

VADEX Vadvilág márciusi akció

Következő cikk

Épületfelújítás gazdasági előnyei



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések