FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzgyújtási tilalom

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2023. március 18. (szombat)-tól a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Az elmúlt 5 napban Borsod Abaúj Zemplén  vármegyében lehullott átlagosan 10 mm körüli csapadékot a szeles és napsütéses időjárás az 1 órás holt biomasszában felszárította.  Az erdőben és az erdő környéki területeken található  könnyű holt biomassza (elszáradt tavalyi gyep vegetáció, avar) nedvesség tartalmát az elkövetkező  napok napos időjárása várhatóan tovább csökkenti. A vegetáció kizöldülése még csak elindult, így az élő könnyű biomassza nem fékezi a tűzterjedést.  A megyében jellemző terepviszonyok, a domborzat okozta effektív szélsebesség növeli a terjedési sebességet és intenzitást a vegetációtüzeknél. Magas a megye szocio-ökonómiai tűzkockázata is, sokan használják a tüzet megfelelő körültekintés nélkül területkezelésre. 

A hétvégére várható, száraz, jelentősebb csapadék nélküli időjárás megnöveli az erdőre átterjedő szabadtéri tüzek kockázatát és elsősorban fiatalosokat érintő erdőtüzek kialakulásának veszélyét. A  gyep biomassza dominált területeken a csapadék elmaradása és az emelkedő átlaghőmérséklet miatt az éjszakai magasabb relatív nedvesség is egyre kevéssé képes kompenzálni az 1 és 10 órás holt biomassza kiszáradását.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

forrás: NÉBIH – ERDŐTŰZ


Egyre több a szabadtéri tűz

A napokban egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat, amelyek oka általában kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza. Március 1-je óta, vagyis a két tavaszi hét alatt már 543 alkalommal keletkezett tűz a szabadban, a leégett terület pedig akkora, mint 603 futballpálya.

Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni.

Nem minden önkormányzat engedi ezt. Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés. Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos.

Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot. Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra figyeljen:

  • A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
  • Legyen oltóvíz a közelben.
  • Legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet.
  • Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
  • Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

forrás: katasztrófavédelem 03-14

Előző cikk

Quo vadis hazai erdészeti gépgyártás?

Következő cikk

Várnak a csodálatos vasi erdők



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések