FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Országos tűzgyújtási tilalom

A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) egyetértésével, 2023. augusztus 26-ától (szombat) Magyarország egész területén elrendelte a tűzgyújtási tilalmat.

A kánikulai időjárás miatt  kiszáradt a holt biomassza az erdőkben és az erdőkkel szomszédos területeken egyaránt.  Az extrém száraz biomassza miatt gyors tűzterjedés alakul ki kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is. Megnő a keletkező tüzek intenzitása, a felszíni tüzek 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek. Nő a tüzek ugrótűz potenciálja, ami tovább gyorsíthatja a tűzterjedést.  Az esetleges lokális kis mennyiségű csapadék sajnos nem jelent változást a tűzkockázatban, erdőnél le sem ér a felszínre, nyílt területen a szél és napsütés órák alatt felszárítja.

A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) egyetértésével, 2023. augusztus 26-ától (szombat) Magyarország egész területén elrendeli a tűzgyújtási tilalmat.

2023. augusztus 26-ától (szombat) az alábbi vármegyékben is elrendelésre kerül a tűzgyújtási tilalom:

  • Baranya; Borsod-Abaúj-Zemplén; Budapest; Fejér; Győr-Sopron; Heves; Komárom-Esztergom; Nógrád; Somogy; Tolna; Vas; Veszprém; Zala​

A változással a tűzveszélyes időszak minden megyére és Budapestre is elrendelésre kerül, azaz ORSZÁGOS TŰZGYÚJTÁSI TILALOM lép életbe!

Tűzveszélyes időszak további fenntartása indokolt az alábbi vármegyékben:

  • Bács-Kiskun; Békés; Csongrád-Csanád; Hajdú-Bihar; Jász-Nagykun-Szolnok; Pest; Szabolcs-Szatmár-Bereg

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Forrás: NÉBIH – erdotuz.hu

Előző cikk

Nemesnyár termesztés-technológiai bemutató

Következő cikk

Városi erdők a forróság ellen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések