FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Chilei erdő/bozóttűz

Ennyi maradt Yeremy Escanilla otthonából – Szerzői jogok Matias Delacroix/Copyright 2023 The AP

Legkevesebb 24-re emelkedett a chilei bozóttűz halálos áldozatainak a száma. A tűzoltók több mint 170 tűzfészek megfékezésével küzdöttek vasárnap.

A porig égett területekre elkezdtek visszatérni a tűz elől elmenekült lakosok, hogy mentsék, ami esetleg még menthető vagyontárgyaik közül.

A dél-amerikai ország három középső és déli, Biobio, Nuble és Araucania régiójában 270 ezer hektárt emésztettek fel a lángok. Több száz otthon megsemmisült, ezer felett van a sérültek száma. A chilei kormány szükségállapotot hirdetett.

Az extrém hőhullám, a 40 Celsius fok feletti hőmérséklet nehezíti az oltást. A nemzetközi segítség; technikai eszközök, repülőgépek, szakértői csapatok vasárnap kezdetek el megérkezni Chilébe. Félő, hogy megismétlődik a 2017-es természeti katasztrófa, amikor közel fél millió hektáron égett porig minden az országban.


Chile középső részén 170 erdőtűz pusztított több mint 8000 hektáron. Száz felett van azoknak az otthonoknak a száma, amik megrongálódtak a tűzben, és 9 ember sérült meg.

Ezért a chilei kormány pénteken szükségállapotot hirdetett Ñuble és Biobío régiókban. A tüzek Maule és La Araucanía régióját is érintik.

Az Országos Katasztrófavédelmi Szolgálat (Senapred) és a Nemzeti Erdészeti Vállalat (Conaf) péntek reggeli mérlege szerint 178 aktív tűz volt, amelyek közül 39-et próbáltak oltani. A lángok mintegy 8000 hektárnyi területet érintettek, kilenc ember megsérült (közülük nyolc tűzoltó) és 107 otthonban keletkezett valamilyen kár. A tűz ellen 75 repülőgép és több mint 2300 tűzoltó küzd.

Az extrém hőhullám közepette, 40 Celsius-fokot megközelítő hőmérsékletben kirobbant tüzek miatt szakértők attól tartanak, hogy megismétlődhet a 2017-es természeti katasztrófa.

Abban az időben hatalmas erdőtűz pusztított az ország középső és déli részén három régióban, 11 ember meghalt, mintegy 6000 ember megsérült, több mint 1500 ház megsemmisült, és 467 000 hektárnyi területet volt érintett.


Szükségállapotot hirdettek Chile déli, Biobío és Ñuble régióiban, ahol erdőtüzek pusztítanak. A természeti katasztrófának már több mint tíz áldozata van, a lángok házak százaiban tettek kárt

A halottak között van egy tűzoltó is, több civil mellett pedig egy mentőhelikopter pilótája és az ő segédje is meghalt. A hatóságok szerint eddig nagyjából 14 ezer hektárt égettek fel a lángok. Biobío és Ñuble egyébként elsősorban erdős, illetve mezőgazdasági terület, a több tucat különböző helyszínen terjedő tűz ezért könnyen utat talál magának. A régiókban nagyjából kétmillió ember él.

A meteorológusok arra számítanak, hogy a helyzet tovább fog romlani, a térségben ugyanis még napokig 35 fok körüli hőség várható, és a szél is erős. A földi egységek mellett az oltásban jelenleg 63 légi jármű vesz részt, és hamarosan Brazíliából és Argentínából is segítség érkezhet.

Gabriel Boric elnök megszakítja nyári vakációját, hogy a térségbe utazzon. Az államfő arról beszélt, hogy a jelek szerint a tüzek kitörésének hátterében egyes esetekben szándékos gyújtogatás is állhat.

forrás: EuroNews

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Madarak és Fák Napja Országos Verseny 2023

Következő cikk

MAKÉSZ Közgyűlés 2023



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…