FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A Föld Hónapja

Tavasz van: a 10 millió Fa robog, szokott módon járja az országot és ültet, ültet sokfelé. Ahogy máskor, most is van egy gondolat, egy „szent ügy”, ami mozgat, lelkesít bennünket. Ez alkalommal, egy új ünnep, ami túlmutat az ENSZ által 32 éve 175 országban rendezett emlékeseménye, a Föld(anya) Nemzetközi Napja rendezvényein.

Harmadik éve dolgozunk közösen a világ egyik legnagyobb nonprofit nemzetközi faültető szervezetével, a One Tree Planted-del. Idén is soktízezer fát indítunk el együtt az életbe. Ők hosszabb ideje egész hónapot szentelnek a Föld-nek. Idén mi is beszállunk, s ültetéseinket a Föld Hónapja kereteibe illesztjük.

Ezen a tavaszon tehát, bár sokfelé és sokféle módon ültetünk, a Föld Hónapja középpontjába a 10 millió Fa specialitását, a Miyawaki városi minierdők ültetését állítjuk.

Évről évre nyilvánvalóbb, hogy a klímaváltozás hatására a városi élet radikálisan változik. Az év mind több napját uraló kánikulai napok egyre több, nemcsak növényi, de leginkább idősek köreiben emberáldozatot is követelnek. Viszonylag néma pusztítás ez: ritkán látott statisztikák tudósítanak róla, az emberi szervezetet megpróbáltató tartós meleg évről évre növekvő számban szedi áldozatait. Erre a tendenciára nem tudunk más, nem tudunk jobb választ adni a városi zöldítésnél, a kőrengetegen belül ültetendő fák révén a hőszigetek enyhítésénél. S ezen belül is, kiemelkedően jó módszernek tűnnek a városi mini, azaz a módszer megalkotójáról elnevezett Miyawaki-erdők.

Ebben a műfajban a 10 millió Fa hazai specialistának számít: nálunk több és nagyobb kiterjedésű ilyen erdőt nem ültetett senki. Az eddigiek mellé pedig, csak idén, újabb legalább öt budapesti Miyawaki-erdőt tervezünk létrehozni.

Mindezek mellett persze ültetünk még régi kipróbált partnereinkkel, a GreenGo Budapest -el, a Vígszínház társulatával és másokkal, ültetünk számos budapesti kerület mellett Bonyhádon, Maglódon és Bátmonostoron, etc.

Abban a reményben, hogy ültetéseink már most megalapozzák a holnapi földi élet kedvezőbb, elviselhetőbb környezeteit.

Tavasz van!
Hajrá 10 millió Fások!
Ültetünk!

forrás: 10 millió Fa

Előző cikk

Településfásítás - Litér

Következő cikk

Irány az 55%




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version