FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CEPF a RED III-ról: a legrosszabbat sikerült elkerülni, de a magvalósítás nehéz lesz

Csütörtökön (március 30.) a három uniós intézmény megállapodásra jutott a megújuló energiaforrásokról szóló irányelvre (REDIII) vonatkozó javaslatról, amely az erdei bioenergia felhasználására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza. Az ideiglenes megállapodás megerősíti a fenntarthatóan kezelt erdők fontos szerepét a fosszilis alapú energiát helyettesítő nyersanyagok biztosításában, számos más társadalmi előnnyel együtt.

Az európai magánerdő-tulajdonosok különösen azt pártolják, hogy az uniós intézmények nem támogatták azokat a rendelkezéseket, amelyek akadályozták volna a fás biomassza bizonyos típusainak hozzájárulását az EU helyi és megújuló energiacéljaihoz, főleg olyan időkben, amikor az EU a fosszilis energiaforrásoktól való függőségtől igyekszik megszabadulni.

A CEPF üdvözli, hogy az uniós intézmények nem korlátozták a fás biomassza hozzájárulását a tagállamok és az EU megújuló energiával kapcsolatos célkitűzéseihez. Ez figyelmen kívül hagyta volna azt a döntő fontosságú tényt, hogy a bioenergia a fakitermelés és a fásítási gyakorlatok fontos mellékterméke, amely nélkülözhetetlen jövedelmet biztosít az erdőtulajdonosoknak, és támogatja a folyamatos, aktív, fenntartható erdőgazdálkodást” – mondta Maria Pohjala, a CEPF erdészeti szakpolitikai tanácsadója.

Az ideiglenes megállapodást követően nem lesz másodlagos jogszabály, amely előírja a biomassza kaszkádos felhasználását. A piaci alapú kaszkádosítás elvének követelményei rugalmas megoldásokat tartalmaznak, amelyek az egyes tagállamok sajátos helyzetén alapulnak.

Az új erdőgazdálkodási kritériumokkal kapcsolatos kérdések és aggályok miatt – beleértve a faalapú bioenergia-beszerzésre vonatkozó úgynevezett “no-go területeket” és a LULUCF-szabályozáshoz való kapcsolódást – a RED III végrehajtása kihívást jelenthet a tagállamokban. A CEPF azonban üdvözli azt a megközelítést, amely továbbra is a nemzeti erdészeti jogszabályokra támaszkodik a fás biomassza fenntartható beszerzésének bizonyítására.

A következőkben az európai erdőtulajdonosok folytatják a megállapodás részletes elemzését, hogy felmérjék annak következményeit a gyakorlatban.

Forrás: CEPF

Előző cikk

Faültetés - Debrecen

Következő cikk

​Közel harmincezren az Erdőbarát Rendezvényeken



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések