FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A földhasználatból, földhasználat-változásból és erdőgazdálkodásból származó jövőbeli kibocsátások becslése

Bár az olyan összetett rendszerek, mint a földrendszerek, nem ábrázolhatók teljes mértékben modellekkel, mégis olyan vitákat ösztönöznek, amelyek segíthetnek megérteni az ökoszisztéma-szolgáltatások közötti kompromisszumok lehetséges kockázatait, amikor a földalapú rendszerekre nyomás nehezedik.

Egy rugalmas és moduláris, térbeli explicit földhasználati modellezési platformra építünk, hogy növeljük az ökoszisztéma-szolgáltatások szerepét a modellezési megközelítésünkben, lehetővé téve a felhasználó számára, hogy a modellben a döntési folyamat részeként rangsorolja az ökoszisztéma-szolgáltatásokat. A kimenet továbbá a különböző forgatókönyvek esetében az ökoszisztéma-szolgáltatások közötti kompromisszumokat fogja jelenteni.

A kiadvány címlapjára kattintva egy szoftver általi automatikus magyarra-fordítás olvasható.

Ebben a jelentésben az “éghajlatszabályozás” ökoszisztéma-szolgáltatás megvalósítását ismertetjük a LUISA-BEES (Land Use Integrated Sustainability Assessment – Bioeconomy and Ecosystem Service) földhasználati modellező platformban. Itt egy térbeli explicit földhasználat, földhasználat-változás és erdőgazdálkodás (LULUCF) modult fejlesztettünk ki a kapcsolódó kibocsátások CO2-egyenértékben kifejezett becslésére az EU különböző biomassza-keresleti forgatókönyvei szerint. Ismertetjük e modul sajátosságait, valamint a fejlesztés mögött meghúzódó indokokat.

A 2012-2020 közötti modellfuttatás eredményeit a CRF táblázatokban (2022-es benyújtások) összehasonlítjuk az UNFCCC 2020-ra vonatkozó jelentésével. Az eredmények jelentős eltéréseket mutatnak a jelentés és a modellezés eredménye között. Ezeket megvitatjuk, és fejlesztési javaslatokat teszünk.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EurópaiBizottságJRC

Előző cikk

Ukrajna támogatást kér erdőgazdálkodása újjáépítéséhez

Következő cikk

A Stora Enso faipari termékek üzletága veszteséges 2023. első negyedévében



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések