FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

CEPF kiáltvány

Gondoskodás az európai erdőkről – A CEPF, vagyis az európai magánerdő-tulajdonosok kiáltványa összefoglalja az erdőtulajdonosok eredményeit, jövőképét és kötelezettségvállalásait, és egyúttal kulcsfontosságú kéréseket fogalmaz meg, amelyeket a következő európai parlamenti ciklus során figyelembe kell venni.

A több mint 15 millió európai erdőtulajdonost – különböző korú, kultúrájú, társadalmi hátterű, történelmű, értékrendű és érdekű nőket, férfiakat, családokat – képviselő CEPF átfogó kiáltványt készített, amely felvázolja eredményeiket, jövőképüket és kötelezettségvállalásaikat, ugyanakkor megfogalmazza a legfontosabb kéréseket a következő európai parlamenti ciklushoz.

A kiáltvány a következő központi elemeket foglalja magába:

Eredményeink: Kiemeli a fenntartható erdőgazdálkodásban és a fenntartható erdőgazdálkodás által elért jelentős eredményeket. Hangsúlyozza továbbá az erdőtulajdonosok jelentős hozzájárulását a társadalmi igények kielégítéséhez, miközben megőrzik és javítják az erdőket és azok biológiai sokféleségét.

Víziónk: Hosszú távú és előretekintő jövőképet vázol fel, megerősítve elkötelezettségünket a fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően biztonságos, fenntartható, rugalmas és versenyképes EU mellett. Kifejezi elkötelezettségünket az iránt, hogy továbbra is szerepet vállaljunk a társadalmunk előtt álló legfontosabb kihívások kezelésében.

Kötelezettségvállalásaink: Tartalmazza a folyamatos fejlődés iránti elkötelezettségünket, valamint a fejlődés, az innováció és az alkalmazkodás iránti buzgalmunkat. Tartalmazza továbbá az erdőtulajdonosok olyan vállalásait is, mint a fenntartható erdőgazdálkodás optimalizálása, az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az ahhoz való alkalmazkodáshoz való hozzájárulás.

Kéréseink: A kiáltványban kulcsfontosságú kéréseket fogalmazunk meg, amelyeket a következő európai parlamenti ciklus során figyelembe kell venni, és kiemeljük annak szükségességét, hogy az erdőtulajdonosokat kulcsfontosságú szereplőként vegyék figyelembe és bízzanak bennük az őket és az európai erdőket érintő politikák előkészítésében (pl. környezetvédelem, éghajlat, energia, mezőgazdaság, egészségügy, pénzügy, kereskedelem stb.).

Összefoglalva: európai erdőtulajdonosokként elismerésre és véleménynyilvánításra törekszünk az EU fenntarthatósági célkitűzéseinek meghatározásában és végrehajtásában. Jelentős hozzájárulásaink összhangban vannak az EU 2050-ig szóló törekvéseivel és céljaival, és határozottan támogatjuk azokat. A hatékony végrehajtás érdekében nagyobb rugalmasságra és a helyi körülményekhez való alkalmazkodási képességre van szükségünk. Bízunk abban, hogy egy nyílt, konstruktív párbeszéd révén a következő években figyelembe veszik majd erőfeszítéseinket, a hozzájárulásunkat, különösen akkor, amikor arról van szó, hogy az EU fenntarthatósági célkitűzéseit hogyan lehet és kell megvalósítani.

Tudjon meg többet eredményeinkről, jövőképünkről és kötelezettségvállalásainkról:
Európai erdőtulajdonosok kiáltványa: Gondoskodás az európai erdőkről

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEPF 2023-12-12

Előző cikk

UK fogyasztása és a világ erdei

Következő cikk

VERGA Zrt. FSC® erdőgazdálkodási auditjaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések