FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtűz a francia-spanyol határon

Félezer tűzoltó próbálja eloltani a spanyol-francia határon keletkezett erdőtüzet. A lángok miatt egy időre egy spanyolországi falut ki is kellett üríteni. A HírTV-t Tóth Brigitta tudósította Murciából.

A tűzoltóság legfrissebb tájékoztatása szerint sikerült körbekeríteni a Pireneusok keleti részén keletkezett erdőtüzet, amely Franciaországban több mint 700, Spanyolországban pedig körülbelül 100 hektár területet perzselt fel eddig.

Sajnos egy természetvédelmi terület is áldozatul esett a katasztrófának, ráadásul a katalóniai Portbou nevű faluhoz olyan közel kerültek a lángok, hogy az ott lakóknak egy időre el kellett hagyniuk az otthonukat, de mostanra mindannyian hazamehettek.

A spanyol és a francia tűzoltók nagyon gyorsan reagáltak, ráadásul rendkívül nagy létszámmal, több mint félezer emberrel vonultak ki a helyszínre, és ennek köszönhető, hogy nem történt nagyobb pusztítás.

Az oltás még most is tart. Már be tudták vetni a helikoptereket is, amire vasárnap nem volt lehetőség, mert nagyon heves volt a szél. A tűzoltóság arról tájékoztatott, hogy még most sem kedvező az időjárás.

A HírTV videója: https://video.hirtv.hu/embed/278232

A tűz környékén több útszakaszt és egy vasútvonalat is zárva tartanak, a francia belügyminiszter pedig személyesen érkezik a régióba, hogy felügyelje a munkát.

A spanyol belügyi tárca vezetője, Fernando Grande-Marlaska épp a mostani katasztrófa előtt jelentette be, hogy előrébb hozzák és felpörgetik az erdőtüzek elleni kampányokat, mert a tavaly óta tartó aszálynak belátható időn belül nem lesz vége, ráadásul az átlagosnál jóval melegebb az idő az egész országban, emiatt az elmúlt hetekben is már több súlyos erdőtűzzel kellett megküzdeni Spanyolországban.


Több mint 95 erdőtűz pusztít egyszerre Észak-Spanyolországban (03-31)

Az erős széllökések és a magas, akár 29 fokos hőmérséklet nehezíti a helyzetet. A spanyol kormányfő szerint az erdőtüzek bizonyítják a klímavészhelyzet létezését.

fotó: Alberto Saiz/AP

A katonai katasztrófaelhárítás is csatlakozott a tűzoltókhoz a lángok megfékezésében, így már több mint 500 ember próbálja eloltani a csaknem 100 erdőtüzet Észak-Spanyolországban. A munkát nappal 23 repülő és helikopter is segíti.

A kormány elrendelte, hogy Asztúria régió néhány érintett falujából evakuálják a lakosságot. A lángok nagyjából 4300 hektáron pusztítanak, csütörtök óta 1800 embernek kellett elhagynia az otthonát.

Az erős, akár 70 kilométer per órás széllökések és a magas, 29 fok körüli hőmérséklet súlyosbítja a helyzetet, és gyorsan terjednek a lángok.

A spanyol kormányfő, Pedro Sanchez szerint az erdőtüzek bizonyítják a klímavészhelyzet létezését.

“Kilépünk a télből, és máris olyan erdőtüzeket tapasztalunk, amelyek a nyári hónapokra jellemzőek” – tette hozzá, miközben ellátogatott az érintett kelet-valenciai területre.

Az országot hosszú aszály sújtja, miután három évig átlag alatti csapadékmennyiség hullott. 2022-ben, az európai erdőtüzek szempontjából különösen rossz évben Spanyolország volt a kontinens legsúlyosabban érintett országa. Az Európai Erdőtűz Információs Rendszer szerint közel 500 tűz több mint 300 000 hektárt pusztított el.

Az éghajlatváltozás felerősíti az aszályokat, amelyek ideális feltételeket teremtenek ahhoz, hogy az erdőtüzek kontrollálatlanul terjedjenek, példátlan anyagi és környezeti károkat okozzanak.

forrás: HírTV 04-18, Euronews 03-31

Előző cikk

EU-Mercosur megállapodás

Következő cikk

Lebontják a fancsikai kilátót




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version