FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek miatt szükségállapot

A tűzoltók vasárnap Kanada nyugati részén a településeket fenyegető erdőtüzekkel küzdöttek, mivel a hűvösebb hőmérséklet és csekély eső némi lehűlést hozott, de a tisztviselők figyelmeztettek, hogy a enyhülés csak néhány területen jött el.

Az albertai hatóságok 110 aktív tűzről számoltak be a nyugati államban, és azt mondták, hogy 37 tüzet nem lehetett irányítani. Az evakuált emberek száma a szombati 24 ezerről 29 ezerre emelkedett.

Az állam miniszterelnöke, Danielle Smith szombaton szükségállapotot hirdetett, miután áttekintette a tüzek állapotát. Elmondta, hogy Albertában “forró, száraz tavaszt élünk át, és a sok gyújtós miatt elég néhány szikra, hogy igazán ijesztő erdőtüzek gyulladjanak ki”.

Smith szerint több mint 20 települést evakuáltak, és eddig legalább 122 ezer hektár égett le. Kijelentésével az albertai kormány ” nagyobb hatáskörrel rendelkezik majd a szélsőséges helyzetekre való reagáláshoz”, ami magában foglalja a további erőforrások mozgósítását és a sürgősségi alapok felszabadítását.

A szomszédos Brit Kolumbiában két, ellenőrzés alatt nem álló erdőtűz is arra késztetett néhány embert, hogy elhagyja otthonát, és a hatóságok figyelmeztettek, hogy a következő napokban a nagy szél miatt a lángok várhatóan még nagyobbra nőnek.

Az albertai tartományi tisztviselők szerint az időjárás-előrejelzés kedvező a következő napokra, kisebb mennyiségű esővel és borult idővel. De figyelmeztettek, hogy az előrejelzések szerint néhány napon belül visszatér a forróság és a szárazság.

Colin Blair, az albertai katasztrófavédelmi ügynökség ügyvezető igazgatója elmondta, hogy pontos kárjelentések még nem állnak rendelkezésre, mivel a körülmények megnehezítik a helyzet felmérését. Fox Lake városában épületek semmisültek meg, köztük 20 ház, egy rendőrőrs és egy üzlet.

A lakosokat helikopterrel vagy csónakkal kellett evakuálni.

Ráadásul az erdőtüzek további elfajulásától való félelmek közepette egyre nagyobb az aggodalom, hogy a lángok a területen lévő olajfinomítókat is elérhetik. Alberta Kanada legnagyobb olaj- és földgáztermelője, és bár a hatóságok szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet, egyelőre nem jelentettek fennakadást a termelésben.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EuroNews

Előző cikk

Európa tavalyi időjárása rendkívüli volt

Következő cikk

Halálos erdőtüzek Szibériában




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Szélessy György [78]

Szomorúan értesítjük olvasóinkat, hogy Szélessy György, az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatával kitüntetett erdésztechnikus, az FM Erdőrendezési Szolgálat egykori…
Exit mobile version