FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifa fuvarozás vasúton

A Rail Cargo Hungaria a hatósági áras tűzifa program lezárását követően is folytatja a már leadott fűtőanyag-megrendelések kiszállítását. A piacvezető vasútvállalat a lakosság megnövekedett igényeinek mielőbbi teljesítése érdekében megduplázza fuvarozáshoz szükséges kapacitást, és az eddigi heti 50-60 vasúti teherkocsi helyett 100-110 vagont biztosít a feladathoz. A kormányprogram kezdete, 2022. októbere és 2023. április 15. között a társaság 1347 tűzifával rakott teherkocsit juttatott el rendeltetési helyére.

80 ezer köbméter fa

Mivel a fokozott lakossági igényekkel a kitermelési kapacitás nem tudott lépést tartani, a lekötött mennyiség teljes kiszállítása a program zárását követő hónapokban is jelentős erőforrásokat köt le. A tűzifával rendelkező dunántúli erdőgazdaságok területén kitermelt volument a faállományban szegényebb alföldi régió és Budapest vonzáskörzetébe kell eljuttatni. Az elszórtan elhelyezkedő 29 berakási helyről 16 kelet-magyarországi rendeltetési állomásra a kormányprogram vasútlogisztikai feladatait kizárólagosan végző Rail Cargo Hungaria országos lefedettségű vasúti egyes kocsi fuvarozási technológiájával továbbítja a fűtőanyagot. Az értékesítési pontok az erdőktől akár 300-400 kilométerre helyezkednek el, így az eddigi több mint 80 ezer köbméter fa fuvarozása során a RCH vonatainak futásteljesítménye több százezer kilométert tett ki.

Segít az állami támogatás

A tűzifa fuvarozása sok erőforrást igénylő vasútüzemi teljesítmény: az erdőgazdaságok a kitermeléstől függően alkalmanként két-három vagon mennyiségű fához rendelnek vasúti teherkocsit a berakóhelyekre, ahonnan az RCH mozdonyai rendezőpályaudvarra vontatják a küldeményt. Itt a vagonokat vonatba sorozzák és irányvonatként fuvarozzák el a célállomásra. Egy-egy ilyen fuvarfeladat teljesítéséhez 4-5 tolatási műveletet kell elvégezni minden egyes rendezési ponton külön tolatómozdonnyal.

A költséges vasúti műveletekből álló tevékenység fenntartását a vasúti egyes kocsi teherforgalom állami támogatási rendszere teszi lehetővé. A szubvenció részben kompenzálja a mellékvonali tolatómozdonyok, a tolatószemélyzet, a műszaki, kereskedelmi és üzemeltetési szakemberek költségeit, valamint a rendező pályaudvarok működtetésével összefüggő kiadásokat.

forrás: Rail Cargo Hungaria

Előző cikk

Tartamos erdőgazdálkodás a Fenntarthatósági Témahéten

Következő cikk

Várnak a vizek erdői



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések