FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

150 ezer tonna fa fuvarozása zöld úton

Az egyes kocsi fuvarozás kormányzati támogatási rendszerének bevezetése lehetővé teszi a magyar fa piaci versenyképességének hosszú távú megőrzését, és munkahelyek ezreit védi meg a vasúti ágazatban – hangsúlyozták személyes találkozójukon az erdőgazdaságok, valamint a piacvezető magyar árufuvarozó társaság csúcsvezetői.

Az alkalmat a felek hagyományos környezetvédelmi összefogása, a VERGA Zrt. szervezésében megrendezett hulladékgyűjtő akciója adta, amelyen az Agrárminisztérium képviselője, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a Vérteserdő Zrt., a Bakonyerdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., a Kaszó Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a Zalaerdő Zrt., a SEFAG Zrt., valamint a Rail Cargo Hungaria (RCH) és a Rail Cargo Logistics – Hungaria (RCL-HU) vezetői és munkatársai vettek részt. Az erdészetek hangsúlyozták: a kormányzati szerepvállalás hozzájárulhat a jelenleg értékesített fa mennyiségének jelentős növeléséhez és újabb szállítmányok áttereléséhez közútról a környezetbarát vasútra.

A résztvevő társaságok megállapodásának keretében az RCL-HU és az RCH vállalatok a következő egy évben mintegy 150 ezer tonna rönkfa olaszországi fuvarozását végzik. Ennek teljesítéséhez Magyarország 25 pontjáról várhatóan közel 3200 vagon fát juttatnak el az észak-olaszországi Osoppóba.

A fakitermelés során a rakodóhelyeken, illetve -állomáson adott idő alatt csak egy-egy vagonnyi mennyiség gyűlik össze, amit a legösszetettebb és ezért költségigényes vasúti technológiával, az egyes kocsi fuvarozással lehet a rendeltetési helyére továbbítani.

Az RCL-HU – innovatív logisztikai megoldással – az erdőgazdaságok által különböző helyeken feladott szórt küldeményes vagonokból hat állomási gyűjtőponton irányvonatokat képez, amelyek így jutnak el rendeltetési helyükre. A feladat teljesítésében közreműködik a Rail Cargo Hungaria, valamint a Rail Cargo Carrier horvátországi és szlovéniai leányvállalatai.

A Rail Cargo Groupon belüli szoros kooperációnak köszönhetően Zalaegerszeg és Osoppo között – az eltérő magyar és a szlovén áramnemmel egyaránt működő – Vectron mozdonyok továbbítják gyorsan és gazdaságosan a faküldeményeket. A vállalatcsoport arra törekszik, hogy a más határátmeneteken is hasonló innovatív közlekedést valósítson meg.

Forrás: Rail Cargo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szentjánosbogár-rajzás és csillagfényes esti túrák várnak a DINPI-ben

Következő cikk

A városi szakaszhoz ér a lillafüredi erdei vasút pályafelújítása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések