FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Támogatott tűzifa a Dalerd-től

A vásárolt faanyag hazaszállításáról az igénylőnek kell gondoskodnia. Az erdőgazdaság vállalkozók közvetítésével tud segíteni a szállítás megszervezésében. Fotó: Karnok Csaba

A DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. Csongrád–Csanád és Békés vármegyét felölelő működési területéről 80 ezer köbméter tűzifaigény érkezett be a lakosságtól, melynek eddig a 84 százalékát adták át a vevőknek. A cég Békés vármegyében megállapodást kötött egy vállalkozással, amely egyfajta diszpécser szolgálatként közvetít a vevő és a szállítást végző között, amennyiben ezt a vásárló kéri.

Az elmúlt időszakban több kérdés is érkezett azzal kapcsolatban hírportálunkhoz, hogy miként zajlik a tűzifa kiszállítása. Itt elsősorban az merült fel észrevételként, hogy a vevők nem a DALERD-től, hanem egy vállalkozástól kapnak értesítést a fa megérkezéséről. A kép ugyanakkor árnyaltabb, mert többen jelezték, hogy ha nem lenne segítség, akkor nem tudnák, hogyan szállítsák otthonukba a fákat.

Vállalkozók közvetítésével tudnak segíteni a szállításban

Fazekas József, a DALERD termelési vezérigazgató-helyettese elmondta, mint ahogyan a médiában is többször megjelent, a vásárolt faanyag hazaszállításáról az igénylőnek kell gondoskodnia. Az erdőgazdaság vállalkozók közvetítésével tud segíteni a szállítás megszervezésében, hiszen a méretes faanyag felrakása, elszállítása rakodógép közreműködése nélkül, házi eszközökkel nem kivitelezhető és balesetveszélyes. Békés vármegyében megállapodást kötöttek egy vállalkozással, amely egyfajta diszpécser szolgálatként közvetít a vevő, és a szállítást végző között, amennyiben ezt a vásárló kéri.

A szakember kérdésünkre kifejtette, a DALERD Zrt. működési területéről nyolcvanezer köbméter faanyagra érkezett be igény, melyet az igénylők előleg befizetéssel is véglegesítettek. Ez a mennyiség több mint háromszorosa a DALERD Zrt. átlagos éves tűzifa termelésének. Az ilyen mértékű faigény kiszolgálása csak úgy valósítható meg, hogy az Agrárminisztérium intézkedése alapján a Dunántúl erdőben gazdagabb vidékeiről szállítanak át társerdőgazdaságok tűzifát. Az átszállított faanyag jellemzően 2-3 méteres hosszban érkezik.

Hangsúlyozta, a faanyag elszállításáról az átadási pontról a vevő kell gondoskodjon, az ő döntése, hogy kitől és milyen áron rendeli meg a munkát. Ebben az erdőgazdaság nem vállal szerepet.

Fazekas József kifejtette, a DALERD Zrt. Csongrád-Csanád és Békés vármegyét felölelő működési területéről az említett nyolcvanezer köbméter tűzifaigény érkezett be a lakosságtól, melynek a mai napig 84 százalékát adták át a vevőknek.

Az igények mintegy kétharmada Békés vármegyéből érkezett. A kiszolgálásra váró mintegy 16 százalékos arányt az átszállítások ütemében igyekeznek minél hamarabb biztosítani a vevőknek.

Kérdésünkre kifejtette, április 15-e után nincs lehetőség új igény befogadására a kormányrendelet alapján. Elsősorban az átszállított faanyagra kell támaszkodniuk a kiszolgálásban, mert saját termelésből a vegetációs időben természetvédelmi érdekből fennálló fakitermelési korlátozások miatt kevés faanyagot tudnak biztosítani a lakosság részére. Azokban a térségekben, ahol a kormányrendelet szerinti lágy lombos tűzifa igény kiszolgálása teljesült, és rendelkeznek kitermelt tűzifa készlettel, piaci árjegyzékünk szerinti áron tudnak értékesíteni lágy lombos tűzifát a lakosság részére.

forrás: BEOL 06-13

Előző cikk

Kuvaiti vegyesvállalatot alapított a Navigator Investments

Következő cikk

Lezárult az egységes kérelembenyújtás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések