FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fa-raklap továbbra is fellendülőben van Németországban

A Szövetségi Fa Csomagolóanyag és Raklap, Export Csomagolás Szövetség (HPE) szerint 2022-re kevesebb fa raklap lesz, de több lesz a fából készült doboz és kábeldob.

A fa csomagolóanyagok piaci helyzete a hazai és az exportgazdaság alakulását is jelzi. A raklapok, ládák és társaik termelési és külkereskedelmi adatai ezért érdekes gazdasági barométert jelentenek. A piac tavaly egyenetlenül fejlődött. A 2023-as kilátások változékonyak, amint azt a HPE kifejtette.

Kevesebb gyártott raklap

Az ukrajnai háború okozta makrogazdasági zavarok miatt a németországi fa csomagolóeszköz-gyártók viharos évet tudhatnak maguk mögött, és óvatosan becsülik a 2023-as év kilátásait. A 2022-es termelési trendek egyenetlenek voltak.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint tavaly több mint 117 millió fa raklapot gyártottak Németországban; ez 2,3%-kal kevesebb, mint az előző évben. Közel 120 millió raklapjával 2021-ben minden idők legmagasabb értékét jelölték meg. A raklapgyártás visszaesése ellenére 2022-ben a Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint az éven belüli értékesítés mintegy 24%-kal, 1,69 milliárd Euróra nőtt csak ebben a szegmensben.

Az energiaárak robbanásszerű emelkedése, a munkaerőköltségek és a köztes termékek árának növekedése központi tényező volt a gyártók költségnövekedésében, ami az értékesítés növekedésében is megmutatkozott. Ez a fából készült raklapok, ládák és kábeldobok gyártóit egyaránt érintette – magyarázza Marcus Kirschner, a HPE ügyvezető igazgatója.

Több láda és kábeldob

A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben a fából és faalapú anyagokból készült ládák gyártásából származó forgalom 17,1%-kal 575,9 millió euróra nőtt az előző évhez képest. Ezzel egyidejűleg az értékesítés ebben a szegmensben 4,8%-kal, valamivel kevesebb mint 1,72 millió m3-re nőtt. A kábeldobok értékesítése még erőteljesebben nőtt. Az előző évhez képest termelésük csaknem harmadával, 243.000 m3 -re emelkedett. 2022 az építőipari és infrastrukturális ágazatban továbbra is stabil kereslet támogatta ezt a piacot.

Az idei évre nézve a HPE ügyvezető igazgatója óvatos. A jelenlegi kilátások nem adnak okot túlzott optimizmusra – mondta, utalva az építőipari gazdaság borús kilátásaira és az infláció mértékére. A raklap- és facsomagolás-gyártókat az új csomagolási rendelet és a nyersanyagellátás is aggasztja. A politikusokon múlik, hogy a faalapanyag megfelelő elérhetőségét biztosítsák, ahelyett, hogy folyamatosan újabb területeket zárnának be.

Csökkent az import és az export

A Németországba irányuló raklapimport 2022-ben a jelenlegi politikai helyzet miatt közel 11%-kal, 70,1 millió darabra csökkent. Értékben viszont 17,6%-os a plusz: 1.761,7 millió euróra nőtt. A beszállító országok között szokás szerint Lengyelország állt az első helyen, amelynek Németországba irányuló szállítása 7,2%-kal, 28,2 millió raklapra csökkent.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint Németország raklapexportja 2022-ben az előző évhez képest mindössze 4,2%-kal, 33,1 millió darabra csökkent. Itt is ellentétes tendencia érvényesült. Értékben kifejezve a kivitel 30,0%-kal 463,3 millióra nőtt. A Németországban igényelt raklapok teljes piaca így 154 millió darab volt.

Forrás: globalwood.org, melynek forrása: forstpraxis

FATÁJ: A cikk címe mintha némi ellentmondásban lenne annak tartalmával. Igaz, a 2021. évi csúcs német termeléshez képest a 2022. évi csak kevéssel csökkent. Meg több esetben érték növekedéssel járt a mennyiségi csökkenés. (Fatájolta: MM)

Előző cikk

Franciaország: a Thebault Csoport 100 millió eurót fektet be az új LVL-üzembe

Következő cikk

Woodworking made izy



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…