FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Franciaország: a Thebault Csoport 100 millió eurót fektet be az új LVL-üzembe

A Thebault-ban tervezett LVL-gyártó egység látványterve

A vezető francia rétegelt lemez gyártó, a Thebault csoport bejelentette, hogy 100 millió euró értékű új LVL-gyártó egységet hoz létre.

A jelenleg öt feldolgozó telephellyel és évi 100 millió eurós forgalommal rendelkező csoport közölte, hogy a hatodik fafeldolgozó telephelye Auvergne-ban lesz. Ez az új gyár az jegenyefenyő rönkök hámozására, majd a furnér LVL-é összeállítására szolgál – rétegelt lemez és gerenda gyártásához. [FATÁJ – Jegenyefenyő: silver fir, amit a szó-szerinti fordítások automatikusan elhibáznak ezüstfenyőre.] A furnér hámozására és rétegelt lemez gyártására specializálódott csoport így folytatja ipari fejlődését a faipari termékek gyártása terén, különösen az építőipar és az ipar számára.

Az új telephelyen 25.000 m2-es gyárat építenek 15 hektáros területen, a Sud Auvergne Business Parkban, Lempdes-sur-Allagnonban.

Az üzem végül 100.000 m3 LVL-t fog gyártani, teljes egészében “Made in France”, az első fázisban 70.000 m3-t. A telephely beindítását 2025-re tervezik, és 85 közvetlen munkahely létrehozását teszi majd lehetővé, főként a helyi foglalkoztatási központokból.

“Az iparosítási projektünk támogatni fogja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és a helyszínen kívüli építéshez, valamint a felújításhoz szükséges új megoldások kifejlesztését” – mondta Antoine Thebault, a csoport elnöke.

A jegenyefenyővel új, negyedik fafaj választása stratégiai jelentőségű. Az okoumé és a nyárfa lapokkal, valamint a tengeri fenyővel és az jegenyefenyővel a tűlevelű fák esetében a Csoport célja, hogy a legszélesebb fafajválasztékot kínáló gyártó legyen.

Ez az új termelési egység a csoport stratégiájának része, amely a már feldolgozott fafajokkal szinergiában bővíti a választékot, miközben biztosítja a faellátást az elkövetkező évtizedekre.

Ezek a termékek a PEFC és a Bois de France fenntartható gazdálkodási címkét, valamint globális tanúsítványokat viselnek majd, amelyek mindegyike népszerű az építőipari ágazatokban, amelyekbe az LVL gerendákat és paneleket szánják.

A csoport megosztja a beruházást egy első partnerrel, a CBD Bois nevű, fenyőfa fűrészelésére szakosodott, Craponnes-sur-Arzon-i székhelyű vállalattal. A részvényesek legalább 75%-át a Thebault csoport fogja képviselni.

Forrás: ttjonline.com

LVL: Laminated Veneer Lumber, tehát rétegelt furnér deszka, melyet elsősorban faépítésben fatartóként alkalmaznak. Benne minden furnér réteg száliránya azonos. Részletesebb leírás a Wikipédián angolul. Míg a rétegelt lemez már az 1900-as évek elejétől ismert, addig az LVL az 1980-as, de inkább az 1990-es évek óta ismert és alkalmazott.

Fatájolta: MM

Előző cikk

2022. EU órabérek és fizetések: +4,4%, Magyarországon: +16,4%

Következő cikk

A fa-raklap továbbra is fellendülőben van Németországban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések