FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU csomagolási rendelete

Az európai csomagolási rendeletről (PPWR) szóló háromoldalú egyeztetési folyamat kezdetén a facsomagolás értéklánca drasztikus szavakkal szólít fel korrekciókra. A fűrészüzemek, raklapgyártók és exportcsomagolást végző német vállalkozások szövetségei (HPE / DESH / VHI) közös állásfoglalása szerint olyan európai szabályozás fenyeget, amely veszélyezteti a fát mint klímavédőt és a csomagolási ágazatban bevált fa újrahasznosítást. Ez veszélyeztetné a fa csomagolóipar létét, és további válságba sodorná a beszállító iparágakat (fűrészüzemek és faalapanyag-ipar).

A rendelet

A csomagolási és csomagolási hulladékokról szóló európai rendelet (PPWR) a hagyományosan fából készült rakományhordozók, például a raklapok végét jelentheti – folytatja a HPE. Ennek oka, hogy az üres terekre, az újrahasznosított anyagok minimális felhasználására és az úgynevezett “zárt körfolyamatú újrahasznosításra” vonatkozó követelmények technikailag nem megvalósíthatóak a fa csomagolások esetében, különösen az ipari ágazatban. Az új előírások, amelyek a műanyag csomagolások esetében értelmesek lehetnek, a fa csomagolások esetében abszurd következményekkel járnának: Mindenekelőtt a fát, a szén-dioxidot tároló, megújuló éghajlatvédő és a körforgásos gazdaság újrahasznosító példaképét, gyakorlatilag kizárnák a csomagolási ágazatból. E kockázatok elhárítása érdekében a faipari csomagolóipar és a fűrészüzemek és a faalapú anyagokkal foglalkozó beszállítói ezért azt kérik, hogy a fából készült csomagolóanyagokat zárják ki a PPWR hatálya alól, hogy elkerüljék a nem szándékolt következményeket a hagyományos fa csomagolóanyagokra, például a raklapokra és az ezekre épülő ellátási láncokra.

Ne tegyen mindent egy kalap alá

Az Európai Bizottság “zöld üzlet”, amely az uniós csomagolási rendelet mozgatórugója, a biogazdaság, a körforgásos gazdaság és a fenntartható üzleti gyakorlatok megerősítését célozza. A PPWR deklarált célja, hogy 2040-ig fokozatosan és jelentősen csökkentse a csomagolási hulladékot. Az EU Bizottság rendelettervezete ezért a műanyagokra és a magán végfelhasználói (B2C) piacra összpontosít, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a rendelet minden csomagolásra vonatkozik.

“A PPWR alapvető célkitűzései vitathatatlanok és jók. Azonban nem lehet minden csomagolást egy kalap alá venni” – differenciál Julia Möbus a Német Fűrész- és Faipari Szövetségtől (DeSH), és kritizálja a jogszabálytervezet “egy az egyben” megközelítését. Ez az “egyméretű megközelítés” nem lenne méltányos a fa csomagolóanyagok és raklapok egyedi tulajdonságai és a körforgásos gazdasághoz való hozzájárulása szempontjából.

“A fa csomagolóanyagok már ma is a körforgásos gazdaság termékei: számos termékük már tartalmaz újrahasznosított fát, és maguk is újrahasznosíthatók, vagyis új anyagi életre találnak, különösen a forgácslapok. Ezzel nincs semmi baj, sőt, minden jó” – foglalja össze Anemon Strohmeyer, a Német Faipari Lemezgyártók Szövetségének (VHI) munkatársa. Ezt azonban a jelenlegi PWPR-tervezet nem veszi figyelembe a minimális újrahasznosítási követelményekkel és a zárt körforgás gondolatával (amellyel egy raklapot vissza kellene hasznosítani raklappá, ami technikailag lehetetlen), amelyet még nem söpörtek le teljesen az asztalról.

A HPE-ről:

A Szövetségi Fa Csomagolóanyag és Raklap, Export Csomagolás Szövetség (HPE) 2019-ben ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját. A szakmai szövetség több mint 420, túlnyomórészt tulajdonosi vezetésű vállalatot tömörít a fa csomagolóipar minden területéről, amelyek az ágazat mintegy 2,3 milliárd eurós forgalmának mintegy 80%-át képviselik. A HPE tagjai a fából készült raklapok, csomagolóanyagok, kábeldobok, ládák és forgácslap kosarak szállítói, valamint a csomagolás, a konténerrakodás és a logisztika területén működő szolgáltatók. Így döntően hozzájárulnak a lakosság ellátásához, a gazdaság és a logisztikai láncok működéséhez, valamint a kritikus infrastruktúrákhoz. Az iparág várható fakereslete – a 20 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kisvállalkozásokat is beleértve – mintegy hatmillió köbméter. További információ a www.hpe.de oldalon található.

A DeSH-ról:

A Német Fűrész- és Faipari Szövetség (DeSH) a német fűrész- és faipar érdekeit képviseli nemzeti, európai és nemzetközi szinten. A szövetség gazdasági és iparpolitikai kérdésekben támogatja tagjait, köztük 370 vállalatot Németország egész területéről, és támogatja a fa mint nyersanyag felhasználásának gazdasági és politikai keretfeltételeinek folyamatos javítását. A szövetség párbeszédet folytat a média, az üzleti élet, a politika és a kutatás képviselőivel. A német fűrész- és faipar céljainak megvalósítása során a fa mint anyag és bioenergiaforrás környezetbarát és értékteremtő felhasználása mellett áll ki. További információk a www.desh.de oldalon találhatók.

A VHI-ről:

A Német Falemezgyártók Szövetsége (VHI) nemzeti és európai szinten képviseli a fából és faalapú anyagokból készült forgácslap-, farostlemez- és OSB-gyártók, a természetes szálas kompozitok (WPC), valamint a rétegelt lemezek és beltéri ajtók gyártóinak szakmai, gazdasági és műszaki érdekeit. Széles termékválasztékával a faipar a fa mint nyersanyag felelős, hatékony és fenntartható felhasználása mellett áll ki. A tagvállalatok megújuló nyersanyagot dolgoznak fel: a fő erőforrások a fűrészüzemi melléktermékek (fűrészpor) és a fahulladék, így az értékes nyersanyagot, a fát hatékony módon hasznosítják, és az újrahasznosítás révén bővítik a szén-dioxid-tartalékot. A német faipari ágazat európai piacvezetőként 2022-ben több mint 6 milliárd eurós forgalmat bonyolított le. További információk a www.vhi.de oldalon.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HPE

Előző cikk

KEFAG Zrt. FSC® erdőgazdálkodási auditja

Következő cikk

1t.org faültető mozgalom sikere



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések