FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európa tavalyi időjárása rendkívüli volt

A hőmérséklet Európában a globális átlag kétszeresével emelkedik, gyorsabban, mint bármely más kontinensen. A valaha mért második legmelegebb év volt 2022 Európában – a Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat éves jelentése szerint. A számos szélsőséges eseménnyel, intenzív hőhullámokkal, aszállyal, kiterjedt erdőtüzekkel sújtott nyár is tavaly volt a legmelegebb Európában, az átlaghőmérséklet 1,4°C-kal volt magasabb, mint bármikor korábban.

sárga: 2020, narancs: 2021, piros: 2022

A hőmérséklet Európában a globális átlag kétszeresével emelkedik, gyorsabban, mint bármely más kontinensen. Tavaly Európa nagy része – különösen Dél-Európa – intenzív és hosszan tartó hőhullámokat szenvedett el.

Világviszonylatban az elmúlt nyolc év volt a legmelegebb a mérések kezdete óta. A nyári erdőtüzek szén-dioxid-kibocsátása tavaly volt a legmagasabb az elmúlt 15 évben.

A szén-dioxid és a metán globális éves átlagos koncentrációja 2022-ben érte el az eddigi legmagasabb szintet. A téli hóhiány és a magas nyári hőmérséklet rekordmennyiségű, 5 köbkilométer jégveszteséget eredményezett az Alpok gleccsereiből.

forrás: EuroNews

Előző cikk

FATÁJoló - már 16 éve (FA)tájékoztat a FATÁJ-Online

Következő cikk

Erdőtüzek miatt szükségállapot



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések