FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Miért sűrűsödnek az erdőtüzek?

Erdőtűz – fotó: Mike Lewelling National Park Service

Mi az oka az egyre gyakrabban előforduló erdőtüzeknek és hogyan lehetne ezeket megelőzni? – erről cikkezik az Euractiv internetes lap. Európában az elmúlt években jelentősen megnőtt az erdőtüzek száma: tavaly közel 800 000 hektárnyi terület semmisült meg.

Mivel az éghajlatváltozás következtében továbbra is magasabb lesz a hőmérséklet és kevesebb a csapadék, a szakértők előrejelzése szerint Európában még súlyosabb és hosszabb ideig tartó erdőtüzek fognak pusztítani. Ennek oka a tartós szárazság és a magasabb hőmérséklet okozta fokozott gyulladásveszély. Emellett az erdőtüzek által eddig nem veszélyeztetett régiók, például Észak- és Közép-Európa is veszélybe kerülhetnek.

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) jelentése szerint a globális hőmérséklet továbbra is emelkedni fog, ami nagyobb és veszélyesebb erdőtüzeket eredményez. Az erdőtüzek hatása túlmutat az élőhelyek és a megélhetési források elpusztításán, mivel azokkal szén-dioxid is kerül a légkörbe, ami hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Az erdőtüzekből származó szennyezés nagy távolságokra terjedhet, és jóval a tüzek által érintett régiókon túl is okozhat problémát.

A szakértők úgy vélik, hogy Európának új stratégiát kell elfogadnia az erdőtüzek megelőzésére és kezelésére, beleértve az előírt tűzgyújtást, a földhasználatot és a legeltetést. Az Ausztráliában és az Egyesült Államokban általánosan alkalmazott hagyományos földgazdálkodási gyakorlatok, mint például az előírt tűzgyújtás, megfelelő alkalmazás esetén hatékonyak lehetnek. Ennek lényege, hogy szándékosan tüzet gyújtanak, hogy eltávolítsák a nagyobb erdőtüzeket tápláló törmeléket. Az előírt tűzgyújtáshoz azonban széleskörű ismeretekre van szükség, beleértve a megfelelő időjárási körülmények felismerésének és a lángok megfékezésének képességét.

A legeltetett állatok is segíthetnek az erdőtüzeket tápláló növényzet eltávolításában. A mozaikos táj, egy heterogén, különböző közösségekből vagy különböző ökoszisztémák csoportjából álló terület egy másik stratégia, amelyet az erdőtüzek kezelésére lehetne használni. Ennek során különböző vegetációtípusokból álló növényzeti foltokat hozunk létre, hogy megtörjük a tájat és csökkentsük az erdőtüzek terjedését.

Bár a megelőzésre és a kezelési stratégiákra kell összpontosítani, a szakértők figyelmeztetnek, hogy a tüzek eloltása önmagában nem elegendő. Ehelyett az országoknak az alkalmazkodási és megelőzési intézkedésekre kell összpontosítaniuk az erdőtüzek kiváltó okainak kezelése érdekében. Ez a megközelítés magában foglalja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére irányuló lépéseket.

forrás: GreensidePodcast az Euractive alapján

Előző cikk

Hűsítő liget Törökszentmiklóson

Következő cikk

Európa negyede már kiszáradt



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések