FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Speciális erdőtűzoltó járművek

Erdőtűzoltó járműveket vásárol a katasztrófavédelem – közölte az MTI-vel kedden a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Újabb tűzoltó gépjárművek beszerzését kezdte meg a katasztrófavédelem. A projekt célja a katasztrófavédelem gépjárműtechnikai állományának fejlesztése olyan komplex tűzoltó gépjárműfecskendőkkel, amelyekkel hatékonyan meg lehet akadályozni az erdő- és vegetációs tüzek terjedését, emellett más összetett, speciális feladatok elvégzésére is használhatóak.
A projekt az Európai Unió 10 milliárd 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A szabadtéren és az erdőkben keletkezett tüzek költséghatékonyabb, eredményesebb felszámolásához elengedhetetlen a meglévő gépjárműpark fejlesztése. A BM OKF fejlesztési stratégiájának megfelelően a korábbi projekt keretén belül beszerzett gépjárművek mellé olyan komplex gépjárműfecskendőket szerez be, amelyekkel még hatékonyabbá tehető a szabad területen és az erdőkben keletkezett tüzek elleni védekezés.

A katasztrófavédelem olyan gépjárművekkel gazdagodik a közeljövőben, amelyek nehéz domborzati körülmények között is alkalmazhatóak; az erdőtüzek gyors körülhatárolását segítő avaroltóval is felszereltek; menet közben szivattyúüzemre állíthatóak, ezáltal folyamatosan lehet velük oltani; speciális erdőtűzoltó szakfelszereléseket tartalmaznak.

A komplex gépjárműfecskendők modern, energiahatékony, akkumulátoros eszközökkel is felszereltek, ezért nemcsak tűzoltási feladatokra, hanem műszaki mentésre is használhatóak. A könnyen kezelhető, mobil műszaki mentő eszközökkel az erdőkben, külterületeken, tanyákon, gazdálkodó létesítményekben bekövetkezett káresetek is könnyebben felszámolhatóak.

A projekt keretében harminchét gépjárműfecskendő beszerzése várható. A főváros és valamennyi vármegyei igazgatóság járműparkja gyarapodik majd ilyen korszerű járművekkel.

A projekt létjogosultságát igazolja, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a vegetációs, az erdő- és avartüzek. 

A projekt támogatási összege 10 milliárd 100 millió forint.

forrás: BM Katasztrófavédelem

Előző cikk

Valétálás 2023 - Soproni Egyetem

Következő cikk

A gyepek titkai fotópályázat - IV.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések