FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ex-király kárpótlása erdőterületei korlátozásáért

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi ideiglenes határozatában úgy ítélte meg, hogy Szófiának 1 635 875 euró kárpótlást kell fizetnie II. Simeon volt bolgár királynak és családjának, mivel az állam a mai napig akadályozza, hogy saját tulajdonú erdőterületeiket kereskedelmi céllal hasznosítsák.

A II. világháború után a kommunisták által kisajátított tulajdont a rendszerváltást követően visszakapta a volt királyi család, 2009-ben azonban az akkori bolgár kormány zárolta örökölt vagyonukat. A zárolt vagyonhoz kastélyok, földek és a déli Rila-hegységben lévő erdőterületek tartoznak, és a jelenleg is hatályban lévő szabályok értelmében a birtokokat nem lehet eladni vagy kereskedelmileg hasznosítani.

Az ügyet II. Simeon volt bolgár király és testvére vitte a strasbourgi székhelyű bíróság elé, amely 2021 szeptemberében hozott ítéletében már elmarasztalta a bolgár államot, amiért megsértette az exuralkodó magántulajdonhoz és méltányos bírósági perhez fűződő jogát. Mivel a vagyonügyi eljárás még mindig folyamatban van a bolgár bíróság előtt, az EJEB több mint 1,6 millió euró elégtételt ítélt meg a felpereseknek a zárolás miatt elszenvedett pénzügyi veszteségekért.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának épülete

II. Simeon 1943-ban, 6 éves korában apja halálát követően vált Bulgária uralkodójává, azonban kiskorúsága miatt az államfői hatalmat háromtagú kormányzótanács gyakorolta helyette. A királyi családot a kommunisták 1946-ban elűzték az országból.

A volt király 2001-ben tért vissza spanyolországi száműzetéséből, és 2005-ig ő volt az ország miniszterelnöke polgári nevén, Szimeon Szakszkoburggotszkiként.

forrás: MTI 05-02

Előző cikk

Év Erdésze - Nyírerdő válogató

Következő cikk

Településenkénti termőföld átlagárStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések