FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kárpótlás védett erdőterületekért

Románia: a hatóságok hektáronként és évenként 754 lejes (kb. 60 ezer forint/év/hektár) kártérítést nyújtanak a polgároknak, akiknek védett erdőtulajdonuk van. Cserébe a tulajdonosok nem vághatják ki a fákat ezeken a területeken. Az intézkedés a T1 és T2 területeket érinti.

A T1 övezetek közé tartoznak: védett természeti területek, tudományos rezervátumok, őshonos és kvázi-ősi erdők, különleges genetikai erőforrásokat tartalmazó természetvédelmi területek, UNESCO világörökségi természeti területek. Ezeken a területeken szigorúan tilos a fakitermelés.

A T2 övezetbe tartoznak a különleges védelmi funkcióval rendelkező erdők. A fakitermelés alacsonyabb szinten történik az ökoszisztéma védelme érdekében.

A kompenzációt évente kétszer fizetik ki. Aki a T1-es övezetben rendelkezik földterülettel, 745 lej/év, a T2-es övezetben pedig csak 365 lej/év (kb. 30 ezer forint/év/hektár) támogatást kap – írja a bugetul.ro.

A projektbe közel 10 000 millió lejt fektetnek be. A terület, amelyre kompenzációt nyújtanak, 430 000 hektárra becsülhető, ebből 61 000 hektár T1-es, 369 000 hektár pedig T2-es besorolású.

“Új támogatási programot dolgozunk ki a védett erdők tulajdonosainak kártalanítására a következő öt évben. Továbbra is adunk támogatást a magántulajdonosoknak, de emellett az önkormányzatok is kapnak majd kompenzációt. Az önkormányzatoknak nyújtott támogatások idén váltak lehetővé, miután decemberben elfogadták az állami támogatásokról szóló új uniós rendeletet. Románia már többször kérte ennek a korlátozásnak a feloldását, mivel a védett erdőkre vonatkozó fakitermelési tilalmak és korlátozások miatt az önkormányzatok is bevételkiesést szenvednek el. Az új támogatási rendszert a következő hetekben véglegesítik, és bízom benne, hogy az Európai Bizottság mielőbb jóváhagyja. Idén 184 millió lejt különítettünk el az erdőkre a környezetvédelmi minisztérium költségvetésében. Ugyanakkor nagy előrelépés, hogy a Natura 2000-es területeket érintő korlátozások kompenzációját is felvettük a kifizetési kötelezettségvállalások közé. Olyan kompenzációs rendszert dolgozunk ki, amilyenre még nem volt példa Romániában” – mondta Tánczos Barna szenátor a tervezet elfogadása előtt.

forrás: DirectMM.ro

Előző cikk

Faipari gyártóhelyeket ad el a Saint-Gobain

Következő cikk

ACLT - faipari termékfejlesztés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések