FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

11 készülő modern faépület

A Zaha Hadid Architects által tervezett stadion és az Adjaye Associates által tervezett lakóházak szerepelnek a Timber Revolution sorozatunk részeként összeállított, korszerű faépületekről szóló összefoglalóban. A listán tornyok, egyetemi épületek és egy repülőtéri terminál is szerepelnek, illusztrálva a faanyagban rejlő lehetőségeket a legkülönfélébb építészeti projektekben.

Mass-timber products, such as cross-laminated timber (CLT) and glued laminated timber (glulam), are growing in popularity in architecture as they can offer a low-carbon alternative to commonplace materials including steel and concrete.

A tömör faaanyagok, belőlük készült termékek, mint például a keresztrétegelt faanyag (CLT) és a ragasztott rétegelt fa (glulam) egyre népszerűbbek az építészetben, mivel alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívát kínálnak az olyan hétköznapi anyagokkal szemben, mint az acél és a beton.

Emellett természetes esztétikát kölcsönöznek az épületeknek, támogatva a biofília elvét, amely fokozhatja a lakók jólétét.


Render of Forest Green Rovers mass-timber stadium by Zaha Hadid Architects
Image by Negativ

Eco Park, UK, by Zaha Hadid Architects

A Zaha Hadid Architects által tervezett Eco Park lesz a világ első fából készült labdarúgó-stadionja, amely Angliában épül a Forest Green Rovers futballklub otthonaként.

A stúdió szerint az 5000 férőhelyes létesítmény szinte teljes egészében fából épül majd – beleértve a túlnyúló tetőt, a szerkezetet és a burkolatot is.

A tervek szerint fenntartható energiaforrásokkal is működtetik majd, ami tükrözi a FIFA által a világ legzöldebb futballklubjának nevezett csapat értékeit.

Find out more about Eco Park ›


Render of the 32 storey tall Rocket&Tigerli in Switzerland
Image courtesy of Schmidt Hammer Lassen

Rocket&Tigerli, Switzerland, by Schmidt Hammer Lassen

Svájcban, a Schmidt Hammer Lassen által tervezett, a világ legmagasabb faépülete jelenleg fejlesztés alatt áll. A 100 méter magas torony fából készült maggal és teherhordó szerkezettel rendelkezik majd.

A tervek szerint 2026-ra készül el, terrakotta burkolatot kap, és három másik tömb mellett helyezkedik majd el. Ezek együtt egy olyan komplexumot alkotnak majd, amely a lakásoktól az üzletekig mindent tartalmaz.

Find out more about Rocket&Tigerli ›


Render of the exterior of the World of Volvo
Image courtesy of Henning Larsen Architects

World of Volvo, Sweden, by Henning Larsen Architects

Ez a fából készült épület a Volvo autógyártó cég élményközpontjának és találkozóhelyének ad otthont a svédországi Göteborgban. A szerkezeti oszlopok és gerendák mindegyike ragasztott lemezből, míg a födémek CLT-ből készülnek.

A tervező Henning Larsen Architects szerint a projekt a remények szerint “új mércét állít majd fel a fa építészeti felhasználásának számos módjára vonatkozóan”.

Find out more about World of Volvo ›


Render of Timber House by Adjaye Associates
Image courtesy of Waterfront Toronto

Timber House, Canada, by Adjaye Associates

Az Adjaye Associates által tervezett Timber House várhatóan Kanada egyik legnagyobb lakóépületének tömör faszerkezetű építménye lesz.

Ha elkészül, megfizethető lakóegységeket és idősek számára kialakított lakásokat fog egyesíteni, amelyeket egy jellegzetes, rácsos homlokzat fog közre, beültetett erkélyekkel.

A terv része a szélesebb körű torontói Quayside-fejlesztésnek, amely az Alison Brooks Architects és a Henning Larsen Architects által tervezett épületeket is magában foglalja, és a remények szerint “az első ilyen léptékű, teljesen elektromos meghajtású, szén-dioxid-mentes közösség” lesz.

Find out more about Timber House ›


Mass-timber interior of BIG's Dock A at Zurich Airport
Image courtesy of BIG

Dock A, Switzerland, BIG and HOK

A BIG és a HOK által a zürichi repülőtérre tervezett, tömör faszerkezettel készülő A dokk, a Dock A terminál építéséhez Svájcból származó faanyagot használnak fel.

A főszerkezetet V alakú faoszlopok alkotják majd, így az épület természetes anyagpalettát kap, amely az országban régóta fennálló faépítési hagyományokra utal.

“A vizuálisan nyugodt anyagpaletta, a természetes fény és a biofília segít újrafogalmazni az utasok tipikus repülőtéri élménnyel kapcsolatos elvárásait” – mondta Martin Voelkle, a BIG partnere.

Find out more about Dock A ›


Tilburg University Lecture Hall by Powerhouse Company in the Netherlands
Image courtesy of Powerhouse Architects

Tilburg University Lecture Hall, Netherlands, by Powerhouse Company

Egy olyan körkörös épület létrehozása a cél, amely kiküszöböli a hulladékot és a környezetszennyezést, ez a célja a Tilburgi Egyetem előadótermének, amelyet a Powerhouse Company tervez Hollandiában.

A négyzet alakú épület szétszerelhető és újrahasznosítható elemekből épül, többek között 4,6 kilométernyi szerkezeti fagerendából és felakasztott mészkő homlokzati panelekből.

Find out more about Tilburg University Lecture Hall ›


A render of a mass timber building in Iceland
Image courtesy of Jakob+MacFarlane

Living Landscape, Iceland, by Jakob+MacFarlane and T.ark

A 2026-ra tervezett Living Landscape egy vegyes használatú épület, amelyet egy reykjavíki szeméttelep átalakítására terveztek.

Építészei, Jakob+MacFarlane és T.ark szerint a CLT-szerkezetnek köszönhetően az épület a “legnagyobb faépület lesz Izlandon”, ha elkészül. A stúdió célja az is, hogy az épület élettartama alatt nulla szén-dioxid-kibocsátást érjen el, amit részben a fa felhasználásával, részben pedig megújuló energiával érnek majd el.

Find out more about Living Landscape ›


Construction of Naples Central Underground Station
Image by Paolo Fassoli

Naples Underground Central Station, Italy, by EMBT

Nagyméretű, hullámzó, ragasztott lemezből készült szakaszokat használnak az Olaszországban jelenleg épülő, szoborszerű nápolyi földalatti központi pályaudvar kialakításához.

A barcelonai EMBT stúdió szerint a fa felhasználásával a japán építész, Kenzo Tange által tervezett, 1970-es években épült Centro Direzionale negyedbe kívánnak “egy kis természetet vinni”.

Find out more about Naples Underground Central Station ›


Mass timber interior of Homerton College entrance foyer
Image by Filippo Bolognese Images

Homerton College, UK, by Alison Brooks Architects

A listán szereplő másik oktatási épület az Alison Brooks Architects által a Cambridge-i Egyetem számára tervezett hallgatói központ. Ez egy kifejezett CLT- és ragasztottfa-szerkezetű épület lesz, amelyet kívülről rézburkolat takar.

A stúdió szerint a faanyag által megkötött szén-dioxid “több mint kompenzálja az épületgépészeti berendezésekből származó szabályozott szén-dioxid-kibocsátást és az épület mindennapi használatából származó nem szabályozott szén-dioxid-kibocsátást”.

Find out more about Homerton College ›


Render of Dublin's Dock Mill by Urban Agency
Image courtesy of Urban Agency

Dock Mill, Ireland, by Urban Agency

A lista egyik szokatlanabb projektje egy meglévő dublini malom tömör faszerkezettel tervezett bővítése, amely elkészülte után Európa egyik legmagasabb faépülete lesz.

Az Urban Agency által tervezett, Dock Mill névre keresztelt projektben CLT-t használnak a korlátozott vízparti területen történő építkezés megkönnyítésére és felgyorsítására.

A stúdió elképzelése szerint az új bővítményt “az üvegházak modern változataként” egy kéthéjú üveghomlokzat fogja körbeölelni a faszerkezetet.

Find out more about Dock Mill ›


The Pirelli 39 development by Diller Scofidio + Renfro and Stefano Boeri Architetti
Image courtesy of Diller Scofidio + Renfro and Stefano Boeri Architetti

Pirelli 39, Italy, by Diller Scofidio + Renfro and Stefano Boeri Architetti

Milánóban az 1950-es évekbeli Pirellino irodai felhőkarcoló mellé egy zöld falú, tömörfa szerkezetű torony épül.

A Diller Scofidio + Renfro és Stefano Boeri Architetti által tervezett torony a meglévő, Gio Ponti tervezte épület szélesebb körű felújítási projektjének része, amelyhez egy többszintes üveghíddal kapcsolódik majd. Faszerkezetét 1700 négyzetméternyi zöld fal egészíti ki, amelyek az évszakok szerint változtatják majd színüket.

Find out more about Pirelli 39 ›

Timber Revolution logo
Illustration by Yo Hosoyamada

Ez a cikk a Dezeen Timber Revolution sorozatának része, amely a tömörfa-szerkezetekben rejlő lehetőségeket vizsgálja, és azt a kérdést teszi fel, hogy a fához mint elsődleges építőanyaghoz való visszatérés egy fenntarthatóbb jövő felé vezetheti-e a világot.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Dezeen 03-09

Előző cikk

Fenntartható erdőgazdálkodásból lehet a faépítést bővíteni

Következő cikk

Tűzifa kínálat az erdőgazdaságoknál - 2023.május



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések