FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Terítéken az erdő

2023. május 11-én Nógrád vármegye nőtincsi Művelődési Háza adott otthont a „Terítéken az erdő, avagy hogyan jut el az erdőből gyűjtött élelmiszer a tányérunkig?” című kerekasztal beszélgetésnek.

Az eseményt az Agrárminisztérium, a Nőtincsi Önkormányzat közreműködésével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Börzsöny Térsége Egyesülettel közösen rendezte meg. A rendezvény fő célja az erdei haszonvételek, kiváltképp a gombák aktuális gyűjtési, felhasználási és értékesítési helyzetének áttekintése, újragondolása és észszerűsítése volt, a kapcsolódó hazai és uniós jogszabályi háttér tükrében. A téma összetettségéből adódóan több irányadó szakterület, mint a mezőgazdálkodás, az erdőgazdálkodás és a természetvédelem kompetens képviselői is részt vettek a beszélgetésben.

A közvetlen és nyitott hangulatú szakmai eseményt Csáki Balázs, a NAK Nógrád vármegyei szervezetének elnöke nyitotta meg, és moderálta végig, összefűzve a szakmai előadók előadásait. Az elnöki nyitóbeszéd az együttműködés, a kommunikáció és a koordináció társadalomszintű fejlesztésének fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen ezen szociális készségek nélkül nem lehet fenntartható és stabil jövőképet teremteni a társadalom számára. Továbbá kifejtette, hogy az erdő a jelen életében egyre kisebb szerepet tölt be, a természet és a társadalom közti kölcsönösség szűkülőben van az erdők rovására, és egyre jobban teret hódít a kizsákmányoló gazdálkodás.

A szakmai kerekasztal előadói és a jelenlévők is felismerték már ennek a folyamatnak a veszélyeit és aktívan tesznek azért, hogy ez a jövőben ne így legyen.

A kerekasztal beszélgetések során Zanati László, az Ipoly Erdő Zrt. Diósjenői Erdészetének erdészetvezetője, a Somogyi Helyi Termék Egyesület képviseletében Vrancsik Tibor gombaszakellenőr és szarvasgombász, Borgulya Gizella, hivatalos engedéllyel is rendelkező gombagyűjtő és szintén gombaszakellenőr, Boros Lajos, a Magyar Mikológiai Társaság mikológusa, Dr. Bratek Zoltán, a Magyar Szarvasgombász Egyesület elnöke, Kovácsevics Pál, a NAK erdészeti szakértője, Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Nógrád vármegyei területi felelőse, Szabadkai Andrea, a Kislépték Egyesület szakértő munkatársa, Herzog Balázs, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Általános Ellenőrzési Igazgatósága Élelmiszerlánc Termék Ellenőrzési Osztályának növényi termék ellenőre, és nem utolsó sorban dr. Lucskai Attila, az Agrárminisztérium ökogazdálkodási és mikológiai szakreferense osztotta meg tapasztalatait és ismereteit a témával kapcsolatban.

forrás: NAK

Előző cikk

50000 ha erdő telepítése a cél

Következő cikk

A Mediterráneum erdői is kiszáradhatnak



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések