FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ukrajna támogatást kér erdőgazdálkodása újjáépítéséhez

Andrii Plakhotniuk, Ukrajna svédországi nagykövete svéd és nemzetközi támogatásra szólított fel az ukrajnai erdészeti ágazat újjáélesztése érdekében az ország háború utáni újjáépítésének részeként, amikor részt vett a svéd erdészeti ipar által szervezett “Framtidsmötet” konferencián.

“Reméljük, hogy Svédország aktívan részt vesz majd a háború utáni újjáépítésben, legyen szó akár pénzügyi támogatásról, akár a jól ismert szakértelemről és tudásról” – mondta Plakhotniuk.

Tekintettel a háború utáni újjáépítéssel kapcsolatos kihívások nagyságrendjére, Plakhotniuk hangsúlyozza az azonnali cselekvés fontosságát is.

“Nem szabad várnunk. Most azonnal el kell kezdenünk, hogy amikor a háborúnak vége, azonnal készen álljunk a folyamat megkezdésére. Azonnal el kell kezdenünk az együttműködést, a megvalósítást és az együttműködés fejlesztését.”

A kihívások nagyságrendje ellenére Plakhotniuk bizakodóan nyilatkozott a két- és többoldalú együttműködésben rejlő lehetőségekről.

“Az új technológiák és új gyakorlatok segítségével új projektek indításához új erdészeti technológiák és más ágazatok tesztpályájává válhatunk az erdőgazdálkodás és az egész ökológiai rendszer újjáélesztése érdekében.”

“A szerintem már most megvalósítható intézkedések között szerepel a svédországi és ukrajnai iparágak közötti fokozott csere és kommunikáció. Ez rövid távú képzés formájában valósulhat meg ukrán szakembereink számára a felszabadított [Ukrajna] területeken és a frontvonaltól távol eső területeken.”

A rövid távú képzési programok elindítása lehetővé tenné Svédország és Ukrajna számára, hogy megállapítsák, mit kell tenni holnap, néhány év múlva, egy évtized múlva – mondta Plakhotniuk.

“Őszintén meghívunk minden partnert, hogy jöjjön Ukrajnába, és kezdje el a kis projekteket azokon a területeken, ahol most azonnal meg tudják valósítani. Ha ezekből a projektekből sikereket tudunk felmutatni, akkor azokat más területeken is meg lehet valósítani. Tehát meghívjuk az új technológiákat, a szaktudást, a legjobb gyakorlatokat az erdészeti ágazatban, amelyekkel Svédország rendelkezik, az EU és a világ összes többi országával együtt”.

A kihívás nagyságrendjét hangsúlyozva Plakhotniuk elmondta, hogy a háború 2022. februári kezdete óta becslések szerint 1,24 millió hektár természetvédelmi területet érintett, valamint hárommillió hektár erdőt, amelyből 450 000 hektár az Oroszország által megszállt vagy a harci övezetekhez közeli területeken található. Nagy területeket aknák és fel nem robbant bombák is beszennyeztek. Ukrajna szélerőművi kapacitásának mintegy ötven százaléka szintén elveszett a háború során.

Plakhotniuk szerint az olyan kezdeményezések, mint az Új Európai Bauhaus, hatékony csomópontként szolgálhatnak a különböző projektek összekapcsolására, hogy felgyorsítsák az Ukrajna újjáépítésével kapcsolatos munkát minden területen, nem csak az erdészetben. Plakhotniuk azonban ismét hangsúlyozta, hogy már most meg kell kezdeni a cselekvést, hogy belátható időn belül eredményeket lehessen elérni.

A Framtidsmötet 2023 áprilisban Stockholmban zajlott, és arra összpontosított, hogy az erdészeti ágazat hogyan gyorsíthatja fel a fosszilis energiaforrásoktól mentes jövőre való átállást.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForestIndustries.se

Előző cikk

Munkaerő migráció az EU-ban

Következő cikk

A földhasználatból, földhasználat-változásból és erdőgazdálkodásból származó jövőbeli kibocsátások becslése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések