FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A SOE előkelő helyen az ENSZ Fenntartható Fejlődést vizsgáló rangsorán

A Soproni Egyetem megtartotta előkelő pozícióját és fontos kategóriákban érte el a hazai első helyet az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célkitűzések világranglistáján, mindezek mellett fenntartható célkitűzéseinek megítélését továbbra is a dinamikus fejlődés jellemzi.

A Times Higher Education – Impact Rankings a világon az egyetemeket az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai (SDG) szerint értékeli, a legfrissebb, 2023-as Impact Rankings rangsorban 112 ország/régió 1591 egyeteme szerepel, amely rekordnak tekinthető. A világ felsőoktatási intézményei számára elengedhetetlen a fenntarthatóság iránti elkötelezettség bizonyítása. A 17 SDG mindegyikére vonatkozó táblázatokkal a rangsor lehetőséget kínál arra, hogy kiemelje az egyetemek által a társadalomért végzett kiemelkedő munkát minden szinten – az egyetemen, a helyi és távolabbi környezetben is.

THE Impact Rankings során vizsgált Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) (URL1 nyomán, leolvasás: 2021.11.22.)

Idén a Soproni Egyetem teljes fenntarthatósági megvilágításban, vagyis mind a 17 SDG mentén bemutatta teljesítményét. A 2022-es rangsoroláshoz képest további 10 ENSZ Fenntartható Fejlődési Cél indikátoraihoz is történt adatszolgáltatás. A Soproni Egyetem az SDG-k vonatkozásában 179 indikátor esetén vizsgálta a hozzájárulás lehetőségeit, melyek alapján a jövőt  meghatározó fejlesztési célkitűzések is meghatározásra kerülnek. Az eredmények ismeretében kijelenthető, hogy a Soproni Egyetem 2023-ban rendkívül fontos kategóriákban tudott előre lépni és élre törni:

Megosztott hazai első helyezést ért el:

  • Az SDG 15 – Szárazföldi ökoszisztémák védelme kategóriában, amely célkitűzés az életközösségek megőrzésére és helyreállítására összpontosít a szárazföldi területeken, beleértve az erdőket, a mezőgazdasági területeket. A cél az élőhelyek megóvása, a biodiverzitás védelme.
  • Az SDG 12 – Felelős fogyasztás és termelés témakörben, amely a fenntartható ellátási láncokra összpontosít. A fogyasztókra és vállalatokra helyezi a hangsúlyt, hogy felelős módon használják az erőforrásokat, csökkentsék a hulladékot és a környezetre gyakorolt negatív hatásokat, valamint növeljék az újrahasznosítást és a fenntartható termelési módszereket.
  • Az SDG 6 – Tiszta víz és alapvető köztisztaság témakörben, amely cél a tiszta és megfizethető vízhez, valamint a megfelelő higiénés körülményekhez való hozzáférést célozza. Ide tartozik a vízkészletek megóvása, a szennyezés csökkentése, a víztudatosság és a vízforrások hatékony használata, valamint az alapvető higiénés szolgáltatások biztosítása a közösségek számára.

Emellett szinte valamennyi kategóriában is kiemelkedően szerepelt a Soproni Egyetem, mint például az éhezés csökkentése, a fellépés az éghajlatváltozás ellen vagy a fenntartható városok és közösségek témakörei.

A Soproni Egyetem az említett témakörökben elért eredményeivel és elkötelezettségével  is hozzájárul a fenntartható fejlődéshez. A megszerzett pozíciók jelentős világszintű előrelépéssel is párosulnak, amely külön kiemelendő eredmény annak ismeretében, hogy az Impact Rankings eredendően dinamikus: évről évre gyorsan növekszik, mivel egyre több egyetem igyekszik bizonyítani elkötelezettségét az SDG-k megvalósítása iránt.

A Soproni Egyetem a fenntarthatósági elvek oktatásába és kutatásába beágyazásával olyan hallgatókat és oktatókat is megszólít, akik tevékenységük során nyitottak a komplex kihívásokra, melyekre készek innovatív megoldásokkal reagálni.  Az Egyetem célja továbbra is, hogy működésében olyan úton haladjon, amely csökkenti az ökológiai lábnyomot és elősegíti a fenntarthatóságot. Ilyen intézkedések például az energiahatékonyság növelése, a megújuló energiaforrások felhasználása, a hulladékkezelés és az újrahasznosítás fokozása vagy a fenntartható közlekedési módok támogatása.

Fentiekkel kapcsolatban további részletek itt olvashatóak.

Forrás: SOE

Előző cikk

Középpontban az  erdőgazdálkodás jövője

Következő cikk

Tanulmány a fabútor-hulladékokrólStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések