FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fából készült iglu szaunák

A fából készült iglu szaunák, vagy ahogy az észtországi Iglucraft cég nevezi, az iglusauna szinte bárhol megjelenhetnek, a tenger melletti sziklák rongyos szikláitól kezdve a buja erdőkön át valakinek a háza udvarán vagy egy városi társasház előtt.

wooden igloo saunas can sit atop sea rocks or nestle in the woods for nomadic heat bathing

A mobil és nomád gőzkabinok, amelyek az északi kézművesség kifejezéseként fával burkoltak és rétegzettek, a pihenést egy magával ragadó élménnyé teszik. Ívelt formájuk lehetővé teszi, hogy a gőz felfelé haladjon a mennyezetig, és lassan lefelé sodródva töltse meg az egész helyiséget nedvesítő melegével.

Az Iglucraft fa iglu szaunáit a világ minden táján építették már, Japántól Ausztráliáig, Ibizától az Északi-sarkkörön túlra. Ahhoz, hogy ezt megtehessék, a gőzkabinoknak elég tartósnak kell lenniük ahhoz, hogy egész évben mindenféle éghajlati körülménynek ellenálljanak. A jelek szerint a fa iglu szaunák pontosan ezt tudják nyújtani, mivel a tervezőcsapat állítása szerint a külső burkolóelemek akár 30 évig is kitarthatnak, köszönhetően az évtizedes technikáknak, amelyeket a gőzkamrák építéséhez használnak.

A felhasználók igényeihez igazodva testre szabható, a fa iglu szaunák alakíthatóak, a különböző fapalettákból álló külső és belső festéstől kezdve a kívánt ablakok méretéig és a felhasználók által kívánt fűtőberendezés típusáig (fatüzelésű vagy elektromos kályha). A személyre szabáson túlmenően a fa iglu szaunák megépítése ott, ahol a felhasználók szeretnék, hogy olyan megszokott és rituális időtöltést biztosíthassanak önmaguk számára, ahol a nyugodt és magába forduló állapotuk elérhető.

wooden igloo saunas iglucraft iglusauna

Társalgásra vagy magányos elmélkedésre alkalmas terek

Négyféle fából készült iglu szauna várja a nomádokat gőzfürdős kalandozásra. Az Iglucraft az együttes vezetőjeként kínálja az egyetlen Iglusaunát, egy makkszerű helyiséget, amely négy személy kényelmes elhelyezésére alkalmas. A szerény méretű gőzkabin nem foglal sok helyet, és tartalmazza a szaunázás élményének alapjait, mindezt úgy, hogy közben egy szűk csoportot is képes befogadni. A nagyobb tér a “dupla” Igluszaunával jön át, amelynek kialakítása úgy nyújtja a fa iglut, hogy egyszerre akár hat személyt is kiszolgáljon.

Minél hosszabbak a fa iglu szaunák, annál több embert tudnak befogadni, és annál több funkciót tudnak beletenni. A “hármas” Iglusaunát az Iglucraft úgy tervezi, hogy a nomádok akár egyedül, akár szeretteikkel együtt tölthessék az élményt. Akár hat ember számára is van hely a társasági életre vagy a magányos elmélkedésre, az északi hagyományos kézműves kivitelezés pedig melegséget biztosít számukra egy tágas gőzkamrában, egy mosdóhelyiségben, ahol akár egy vödör vízzel történő régimódi öblítésre, akár egy modern zuhanyzóra, valamint egy kényelmes pihenő- és öltözőhelyiségre van lehetőség.

wooden igloo saunas iglucraft iglusauna

Panoráma szauna a nagyvonalú kilátásért

A “hármas” gőzkamra kialakításától a fa iglu szaunák még szélesebbek és még inkább elmerülők lehetnek. A “panorámaszauna” révén a nomádok egy gőzölgő helyiséggel és egy legfeljebb hat fő befogadására alkalmas pihenőszobával együtt kapnak ajándékba, de emellett egy panorámaablakot is kínál a végtelen kilátásért a külvilágba.

Képzelje el, hogy az erdőben vagy a hegyek lábánál helyezi el, és hagyja, hogy a nagy ablakok a festői tájat a gőzkamrába árasszák. Függetlenül attól, hogy a nomádok milyen gőzfürdőt választanak, a fából készült iglu szaunák, a megtisztulás helye, személyre szabott pihenőhelyként fogadják a csak egy kőhajításnyira lévő, személyre szabható pihenést.

wooden igloo saunas iglucraft iglusauna

wooden igloo saunas iglucraft iglusauna

wooden igloo saunas iglucraft iglusauna

igloo-sauna-iglucraft.-designboom-ban2wooden igloo saunas iglucraft iglusaunawooden igloo saunas iglucraft iglusaunawooden igloo saunas iglucraft iglusauna

igloo-sauna-iglucraft.-designboom-ban

szerk/ford: Tóth János, forrás: DesignBoom

Előző cikk

Gráner Géza Ernő elismerése

Következő cikk

Tévhitek a faablakokról



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések