FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

14 otthon CLT-ből építve

A Dezeen Timber Revolution sorozatának részeként ezen összeállításunkban keresztrétegelt fából (CLT) készült belső tereket mutatunk be, köztük egy színes német nyaralót és egy bérház-stílusú lakóparkot Edinburgh-ban.

Az építészek, akik egy épület szén-dioxid-kibocsátását szeretnék ellensúlyozni, gyakran választják a keresztrétegelt faanyagot (CLT), egyfajta szerkezeti tömörfát, amely rétegelt fa szelvényekből készül, és szerkezeti építőanyagként használható.

A rendszerint vörösfenyőből, lucfenyőből vagy fenyőből készült anyag növekedése során elnyeli a légköri szenet, majd azt az épületben való élettartama alatt megtartja.

A belső terekben a CLT még a szűkös költségvetésű projektek esetében is luxushatást kelthet, és könnyű, modern hangulatot kölcsönöz a helyiségeknek.


The interior of a bedroom in Octothorpe House
Photo is by Jeremy Bitterman / JBSA

Octothorpe House, US, by Mork-Ulnes Architects

Az Octothorpe House-ban mindenütt megjelenő természetes formákat, egyedi bútorokat és organikus színeket és textúrákat a Mork-Ulnes Architects stúdió a környező oregoni sivatagi tájhoz való hasonlóságuk miatt választotta.

A kunyhó-ház amerikai gyártmányú CLT felhasználásával épült egy olyan ügyfél számára, aki “környezetvédelmi szempontból progresszív” és rugalmas kialakítást kívánt.

Tudjon meg többet az Octothorpe House-ról / Find out more about Octothorpe House ›


Interior of Bert treehouse by Precht
Photo is by Christian Flatscher

Bert, Austria, by Precht

A vidéki Pogusch faluban található Steirereck am Pogusch étterem körüli erdőben elrejtve ez a játékos, csőszerű vendégház a rajzfilmfigurákból merített információkat.

Az osztrák Precht építészstúdió úgy tervezte, hogy belül sötétnek és hangulatosnak tűnjön, a strukturális CLT falak pedig kontrasztot képeznek a fekete padlóburkolattal és a sötét textíliákkal szemben.

Tudjon meg többet Bertről / Find out more about Bert ›


Kitchen and dining space in Haus am Hang by AMUNT
Photo is by Rasmus Norlander

Haus am Hang, Germany, by AMUNT

A német AMUNT építészirodát különösen a CLT fenntarthatósági szempontjai vonzották ennek a Fekete-erdőben található, hegyoldalban fekvő nyaralónak a kialakításakor.

A fenntartható utazást népszerűsíteni kívánó ügyfél számára tervezett otthon a helyi fafajok által inspirált zöld árnyalatú felületeket és asztalosmunkákat tartalmaz, és az elrendezés úgy lett megszervezve, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a természetes fényből.

Tudjon meg többet a Haus am Hangról / Find out more about Haus am Hang ›


Kynttilä by Ortraum Architects
Photo is by Marc Goodwin

Kynttilä, Finland, by Ortraum Architects

A finnországi Saimaa-tónál található 15 négyzetméteres faház padlójának, falainak és ferde tetejének kialakításához szerkezeti CLT-t használtak.

A nyeregtetős forma egy hálószobát és egy kis konyhát foglal magába, amelyek természetes CLT falakkal rendelkeznek. A hálószoba nagy ablakából kilátás nyílik a faházon kívüli erdőre.

Tudjon meg többet a Kynttilä faházról / Find out more about Kynttilä ›


Interior of CLT House in London by Unknown Works
Photo is courtesy of Unknown Works

CLT House, UK, by Unknown Works

A CLT House a lucfenyő CLT-szerkezetéről elnevezett CLT House egy kelet-londoni ikerház, amelyet az Unknown Works építészstúdió átalakított és kibővített, hogy megnyissa és javítsa a hátsó kerttel való kapcsolatot.

A földszinten a fából készült falak, a tároló- és ülőhelyek minimális hátteret teremtenek a család zenei és kreatív elfoglaltságaihoz, a partikhoz és a családi összejövetelekhez.

A kombinált konyha és étkező egy élénksárga hátsó bővítményben kapott helyet, amely a kert téglával burkolt teraszára nyílik.

Tudjon meg többet a CLT House-ról / Find out more about CLT House ›


The Rye Apartments by Tikari Works
Photo is by Jack Hobhouse

Rye Apartments, UK, by Tikari Works

A dél-londoni Rye Apartments négyszintes tömbjét a helyi Tikari Works stúdió tervezte, amely CLT-t használt a szerkezethez, és szabadon hagyta azt a lakások nyeregtetős falainak és mennyezetének nagy részén.

Ezt fenyőfából készült konyhabútorokkal, tárolóegységekkel és polcokkal kombinálták. A fafelületek kiegészítéseként borostyán- és krémszínű pöttyökkel díszített terrazzo stílusú padlóburkolat került beépítésre.

Tudjon meg többet a Rye Appartmentsről / Find out more about Rye Appartments ›


R11 loft extension by Pool Leber Architekten
Photo is by Brigida González

R11 loft extension, Germany, by Pool Leber Architekten

Az R11 tetőtér-bővítés egy kétszintes CLT-bővítés, amelyet a Pool Leber Architekten egy 1980-as évekbeli müncheni lakótömbhöz épített hozzá, egy sor tetőtéri teret létrehozva.

A tetőtérben a falakon, a mennyezeten és a padlón a szerkezeti faanyag látható maradt. Az anyagot szoborszerű tárolószekrények kialakítására is felhasználták, amelyek ablakos ülőhelyként is funkcionálnak.

Tudjon meg többet a Pool Leber Architektenről / Find out more about Pool Leber Architekten


Barretts Grove by Amin Taha Architects
Photo is by Tim Soar

Barretts Grove, UK, Amin Taha Architects

Az Amin Taha Architects készítette ezt a hatszintes CLT-blokkot, amely hat lakást tartalmaz, két különálló téglaépület között a londoni Stoke Newingtonban.

“A CLT azon képessége, hogy szerkezetként és befejezésként (látszó felület) is szolgáljon, megszüntette a gipszkartonozott falak, álmennyezetek, párkányok, lábazatok, csempézés és festés szükségességét; 15 százalékkal csökkentette az épület szén-dioxid-kibocsátását, az építési költségeit és a helyszínen töltött időt” – mondta a stúdió.

Tudjon meg többet a Barretts Grove-ról / Find out more about Barretts Grove ›


A CLT split level interior
Photo is by Markus Linderoth

Twelve Houses, Sweden, by Förstberg Ling

A Förstberg Ling által tervezett Twelve Houses alapját képező CLT-szerkezetet a belső lakóterek falain, padlóján és mennyezetén végig szabadon hagyták, ami meleg és hívogató hangulatot kölcsönöz a térnek.

Az első emeleten található hátsó hálószoba a nappali dupla magasságú területére néz, amely betonpadlóval és vörösesbarna falburkolattal rendelkezik.

Tudjon meg többet a Twelve Housesról / Find out more about Twelve Houses ›


Villa Korup kitchen interior
Photo is by Gabrielle Gualdi

Villa Korup, Denmark, by Jan Henrik Jansen Arkitekter

Balti fenyőből készült CLT-szerkezetet használtak a dániai Fyn szigetén található otthon építéséhez, amely az egész belső térben szabadon álló CLT-paneleket tartalmaz.

A Jan Henrik Jansen Arkitekter, Marshall Blecher és Einrum Arkitekter tervezők szappannal és lúggal kezelték az anyagot, hogy a faanyagot belül könnyebbé tegyék és megvédjék.

Tudjon meg többet a Villa Korupról / Find out more about Villa Korup ›


Interior of Simon Square apartments by Fraser/Livingstone
Photo is by Fredrik Frendin

Simon Square, UK, by Fraser/Livingstone

A hat lakásból álló Simon Square egy edinburgh-i tömegfából épült bérház stílusú lakóparkban található, és belülről szabadon hagyott szerkezeti favázzal rendelkezik.

A Fraser/Livingstone építészstúdió azt remélte, hogy a CLT belső térben való jelenléte javítja a lakók közérzetét. A cserepes növények és a semleges belső színvilág további nyugalmat biztosítanak.

“Amikor a tömör faanyagot belülről kiteszik, a faanyag által kibocsátott D-limonén bizonyítottan nyugodt környezetet teremt, a lakók szíve lassabban ver, és csökken a stressz” – mondta Ayla Riom projekttervező a Dezeen-nek.

Tudjon meg többet a Simon Square-ről / Find out more about Simon Square ›


Interior of the Biv Punakaiki cabin by Fabric Architecture
Photo is by Nancy Zhou

Biv Punakaiki, New Zealand, by Fabric

A kabin betonpadlójának és alumínium burkolatának magas szén-dioxid-szintjét ellensúlyozandó, az építészstúdió Fabric a CLT-t választotta a kabin szerkezetéhez, amelyet belül szabadon hagytak.

A dupla magasságú nappaliból a lakók a mennyezetet átszúró nagy tetőablakokon keresztül felnézhetnek a mennyezetre, és a fenti csillagokat bámulhatják.

Tudjon meg többet a Biv Punakaikiról / Find out more about Biv Punakaiki ›


A cross laminated timber kitchen interior
Photo is by José Hevia

MAS JEC, Spain, by Aixopluc

Az Aixopluc katalán építésziroda könnyű anyagokat használt ehhez a CLT-bővítményhez, amelyet egy hagyományos katalán házhoz épített Reus városában.

Az épületet a helyszínen kívül készítették el, és mindössze két hét alatt építették fel. A CLT használatának további előnye, hogy a szabadon hagyott CLT-belsők hőtömege segít biztosítani a kellemes belső hőmérsékletet, amikor a délutáni nap az épületet éri.

Tudjon meg többet a MAS JEC-ről / Find out more about MAS JEC ›


Houten Herenhuis by MAATworks

IJburg Townhouse the Netherlands, by MAATworks

Ezt az amszterdami városi házat úgy tervezték, hogy a fából készült skandináv házakra utaljon.

A MAATworks építészstúdió egy szögletes lépcsőház köré rendezte be, amely keresztben rétegelt fenyőfából készült, és amelyet az otthon falainak és mennyezetének kialakításához is felhasználtak.

Tudjon meg többet az IJburg Townhouse-ról / Find out more about IJburg Townhouse ›

Timber Revolution logo
Illustration by Yo Hosoyamada

Ez a cikk a Dezeen Timber Revolution sorozatának része, amely a tömörfa-szerkezetekben rejlő lehetőségeket vizsgálja, és azt a kérdést teszi fel, hogy a fához mint elsődleges építőanyaghoz való visszatérés egy fenntarthatóbb jövő felé vezetheti-e a világot.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Dezeen 03-04

Előző cikk

CLT referenciaház Zalacsányban

Következő cikk

Faépületek várható élettartama



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések