FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faépítési kezdeményezés

A német szövetségi kabinet jóváhagyta a Klara Geywitz szövetségi építésügyi miniszter és Cem Özdemir szövetségi mezőgazdasági miniszter által előterjesztett faépítési kezdeményezés tervezetét.

A szövetségi kormány stratégiája a nyersanyag felhasználásának erősítését célozza az építőiparban, valamint a nagyobb klímavédelmet, az erőforrás-hatékonyságot és a gyorsabb építkezést.

Nyolc cselekvési területtel – a szövetségi kormány példamutató szerepvállalásától és a kutatás és innováció erősítésétől kezdve a szakképzett munkaerő biztosításán és a tudásátadáson át a nyersanyagellátás biztosításáig – 2030-ig jelentősen javítani kívánják a fa felhasználását és növelni a faépítési kvótát.

Le kell bontani az akadályokat, és biztosítani kell az egyenlő versenyfeltételeket a legkülönfélébb építőanyagok felhasználásához.

Klara Geywitz, a szövetségi lakásügyi, városfejlesztési és építésügyi miniszter: “Annak érdekében, hogy megfizethetőbb és jobb lakásokat hozzunk létre, amelyekben az emberek jól érzik magukat, javítani akarjuk a sorozat- és moduláris építést. A fa különösen alkalmas erre. Könnyű, sokoldalú, tartós és újrafelhasználható. Ezt bizonyítják a korábbi generációk fából készült tetőgerendák, szakácsszerkezetek és faházak. Ugyanakkor a helyi fa a küszöbünkön van. Ennek felhasználásával megtakarítjuk a szállítási költségeket, növeljük a regionális hozzáadott értéket és javítjuk a helyi gazdasági körforgást.

Ráadásul a fa népszerű. Jó beltéri klímát teremt, az emberek jól érzik magukat a fából készült épületekben. Olyan országok, mint Svájc, Ausztria, Svédország vagy Finnország megmutatják, hogy a fa milyen jól használható a modern épületekben. A faépítési kezdeményezéssel megmutatjuk ennek a nyersanyagnak a nagyszerű sokszínűségét, és erősíteni kívánjuk a fa fenntartható felhasználását hazánkban.

Cem Özdemir, szövetségi mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter szerint: “Az erdő természetes szövetségesünk az éghajlati válság elleni küzdelemben – eltávolítja a légkörből az éghajlatot károsító CO2-t, és a fában megköti a szenet. Célunk, hogy a fát a lehető leghosszabb ideig használjuk. Minden új faépület CO2-tároló, és más építési módokhoz képest az üvegházhatású gázok kibocsátásának akár több mint 50 százalékát is meg lehet takarítani – más szóval, egy igazi win-win helyzet az éghajlat és az erdőnk számára. Erre sürgősen szükségünk van, mert az éghajlati válság következményei már most is gyengítik és károsítják erdeinket. A faépítésre irányuló kezdeményezés azt is segíti, hogy a szükséges erdőátalakításból és az erdőpusztulásból származó faanyagot jó minőségű és fenntartható módon hasznosítsák. Ez segíti az erdőtulajdonosokat és az erdészeti és faipari vállalkozások sokaságát, különösen a vidéki területeken.

A faépítési kezdeményezés megvalósítása érdekében különböző párbeszédformákat terveznek a tartományokkal és a szövetségekkel.

Az első nyitórendezvényt 2023. október 10-én Berlinben tartják. Ennek központi elemeként rendszeres szövetségi kerekasztalt hoznak létre a faépítésről a tartományokkal és az önkormányzati ernyőszervezetekkel való ismeretátadás és tapasztalatcsere céljából.


A Szövetségi Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) által most bemutatott faépítési kezdeményezés tervezete széleskörű egyetértésre talált az iparágban: Anemon Strohmeyer, a Német Falemezipari Szövetség (VHI) ügyvezető igazgatója elmondta: “A Német Falemezipari Szövetség üdvözli a német kormány faépítési kezdeményezését, amely fontos lépés a fával való építkezés, azaz a fa anyagában történő felhasználás szempontjából. A fa a jövő építőanyaga”.

A DeSH (Deutsche Säge- und Holzindustrie Bundesverband e.V. – Német Fűrész- és Faipari Szövetség) szintén kifejezetten üdvözli a lépést, mint a jövő fenntartható és klímabarát építkezésének fontos jelét.

Az AGDW – Die Waldeigentümer hangsúlyozta, hogy a fa iránti nagyobb kereslet szükségessé teszi az erdősítés fokozott támogatását. “A fa fontos, sokoldalúan felhasználható és éghajlatbarát nyersanyag, amelyet még mindig túl kevéssé használnak fel az építőiparban” – mondta Andreas Bitter, az AGDW elnöke. Szerinte most a szövetségi államok feladata, hogy az építési előírások kiigazításával és egyszerűsítésével támogassák a faépítési kezdeményezést. “Az építési jog még sok helyen nem teszi lehetővé a fa szélesebb körű felhasználását”. Bitter ugyanakkor rámutatott a faépítési kezdeményezés és a szövetségi éghajlatvédelmi törvény tervezett módosításai közötti ellentmondásra. Tévhit lenne, hogy a 2045-re kitűzött klímacélokat csak akkor lehetne elérni, ha az erdők raktározását a jelenleginél is jobban bővítenék a kockázatos raktározás révén. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az erdőterület jelentős részén korlátozni kellene a fahasználatot.
“De akkor hogyan lehetne több fát felhasználni egyidejűleg az olyan klímakárosító építőanyagok, mint a beton és az acél helyettesítésére?”. A klímavédelmi törvénynek van egy döntő tervezési hibája: a fa anyag- és hőfelhasználásbeli helyettesítési hatásait nem veszik figyelembe.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HolzForum 06-22; BMWSD 06-21

Előző cikk

Megújult fakereskedelmi portál

Következő cikk

Svéd főváros favárost épít




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version