FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Mecseki tölgygazdálkodást tanulmányozták szlovák szakemberek

fotó: A Mi erdőnk

Szlovákiában évek óta csökken a tölgy elegyaránya az ottani erdőkben. Az erdészek folyamatosan keresik a megoldási lehetőségeket, ezért most a szlovák állami erdészet vezetői kétnapos tanulmányútra érkeztek a Mecsekerdő Zrt. Sellyei Erdészetéhez. A szakemberek a helyszínen tanulmányozták az erdészetnél folyó tölgygazdálkodást, és megismerték a kocsányos tölgy és a szlavón jellegű tölgyesek termesztésének helyi tapasztalatait.

Mindkét országot érintő kihívások a tölgy-elegyarány növelésében

A munkalátogatás a szlovák erdész kollégák kezdeményezésére jött létre, reagálva a tölgy elegyarány csökkenésének Szlovákiában tapasztalt kedvezőtlen trendjére. Míg a 80 évnél idősebb állományokban a tölgy területarányos elegyaránya 20 % feletti, addig a 80 évnél fiatalabb korosztályokban ez az arány már csak 6,5%. A tölgy rovására főleg a gyertyán és az akác terjednek, a magasabb fekvésű területeken pedig a bükk, ami nem kívánatos az erdők legtöbb funkciójának ellátása szempontjából. Az összes szlovákiai erdőre is jellemző trendet mutatja a tölgy elegyarányának alakulása az állami erdészet által kezelt területeken az elmúlt 10 év erdőfelújításaiban. Ezért a LESY SR (Szlovák Állami Erdőgazdaság) projektet indít a tölgy elegyarányának növelésére a szlovákiai erdőkben.

A projekt részeként igyekeznek megismerni a környező országokban, így Magyarországon is alkalmazott jó gyakorlatokat. A Mecsekerdő – az általa kezelt baranyai erdők éghajlati, talajtani, ökológiai jellegzetességei miatt – nagy tapasztalatokra tett szert a tölgyerdők kezelésében. Ezért kézenfekvő volt a szlovákiai kollégák látogatása, akik a kétnapos tanulmányút céljához igazodva a Sellyei Erdészet területén betekintést nyerhettek a kocsányos tölgy termesztésének egész ciklusába a szaporítóanyagtól a véghasználatig.

Mecsekerdő – adatok

A Mecsekerdő Zrt. 55 657 ha kiterjedésű területen gazdálkodik, ebből kb. 90% az őshonos fafajok aránya. A Zrt. területe 5 erdészetre tagolódik: Sásd 7 315 ha, Pécsvárad 12 181 ha, Árpádtető 12 286 ha, Sellye 12 393 ha és Szigetvár 11 481 ha. A Zrt. gazdálkodási területének mintegy 75 %-án fordulnak elő különböző természetvédelmi korlátozások országos szintű védettségből vagy Natura 2000 kijelölésből fakadóan. A gazdálkodási területen legnagyobb arányban a tölgy és bükk fafajok fordulnak elő, őket követik a cser, hárs és egyéb fafajok. A folyamatos erdőfelújítások aránya 9%. Legnagyobb területaránya a gyertyános-tölgyeseknek van.

A tanulmányút első állomásán a tölgy csemetetermeléssel ismerkedtek Ács Péter erdőmérnök Sellyén lévő csemetekertjében, ahol évente kb. kétmillió tölgy csemetét nevelnek.

A szakemberek későbbi megállóikon láthattak fokozatos felújítóvágással keletkezett természetes és mesterséges eredetű (alávetett) kocsányos-tölgy erdőfelújításokat, egyúttal gyakorlati bemutatót kaptak a befejezett erdőfelújítás Magyarországon érvényes jogszabályi feltételeiről is.

A szlovák erdészek számára különösen inspiráló volt a Sellye mellett található, 23 éve megkezdett származási kísérlet, ahol kilenc magyarországi és egy németországi régióból származó kocsányos-tölgy makkal történt erdőtelepítés. Az erdészet által kezelt magtermesztő ültetvényben megismerkedtek a szükséges mennyiségű, jó minőségű makk beszerzésének problémájával, melyet az elmúlt évek szélsőséges időjárása és a tölgy csipkéspoloska jelentős kártétele okozott.

A tanulmányút résztvevői megismerkedtek a helyi erdészek kiemelkedő eredményeivel és megcsodálták az optimális talajvízszinttel rendelkező termőhelyeken tenyésző kocsányos tölgy állományokban elérhető értéknövekedést.

„Köszönjük az értékes szakmai tapasztalatok átadását, amelyek biztosan segítségünkre lesznek állományaink tölgy elegyarányának növelésében. Egyúttal meghívjuk Önöket Szlovákiába egy természetközeli erdőgazdálkodási módszerek bevezetését áttekintő szakmai tanulmányútra.” – mondta búcsúzóul Ján Marhefka, a LESY SR állami vállalat vezérigazgatója.

A Mecsekerdő Zrt. büszke a Baranyában folyó szakmai munkára, a tölgyesekkel kapcsolatos kísérleteire, kutatásaira és az azokkal alkalmazott úttörő erdészeti gyakorlatokra.

A klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, az erdők, és különösen a tölgyesek természetességének csökkenését csak szoros szakmai együttműködésekkel lehet ellensúlyozni. Tavaly francia erdészek jártak tanulmányúton a Mecsekerdőnél, és a szlovák kollégák mostani látogatása is bizonyítja, hogy a baranyai tölgykezelési tapasztalatok joggal tartanak számot nemzetközi érdeklődésre.

Forrás: LESY SR, MECSEKERDŐ Zrt., OEE

Előző cikk

Kőrispusztulás Írországban

Következő cikk

Felhívás bükk-képgaléria létrehozására



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések