FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európa csemetetermelői Sopronban

Az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács (EESZT) szervezésében Sopronban került megrendezésre az Európai Erdészeti Csemetetermelők Szövetségének (European Forest Nursery Association – EFNA) éves ülése június 2-4.-e között. Az ülésen az EU vezető tagállamaiból az erdészeti szaporítóanyag szövetségek képviselői vettek részt és vitatták meg az aktuális szakpolitikai kérdéseket. Az idei ülésen többek között három témakör kapott kiemelt figyelmet.

Mindenekelőtt az aktuális EU-s jogszabályok változásával kapcsolatos témakörök, amelyek várhatóan a tagállamokban lévő csemetetermelők és kereskedők munkájára lesznek hatással. Ezek közül a kereskedelmi és növényvédelmi területek voltak a leglényegesebbek, hiszen e közösségi szabályozások változásait a jelenlegi termelési körülmények között nehéz és költséges folyamatosan követni egy termelési szezon alatt.

A második kiemelten kezelt témakör a klímaváltozással kapcsolatos kérdések voltak. Az erdészeti csemetetermelők életét nemcsak termelési, de kereskedelmi szempontokból is bizonytalanná teszik a klímaváltozással járó szélsőséges időjárási körülmények.

A kései fagyok, a hirtelen nagy csapadékkal járó esőzések, de a csapadékhiány (aszály) is nagy károkat okoz a csemetekertekben. A spanyol, francia termelők például a szárazsággal együtt járó porviharok által okozott károkra panaszkodtak.

A klímaváltozással járó egyre rövidülő ültetési időszakok is nehézségeket okoznak, hiszen a csemetekertek infrastruktúrái nem tudják kiszolgálni a hirtelen, rövid időszak alatt jelentkező kereskedelmi igényeket.

Az Európát különösképpen terhelő orosz-ukrán háborús konfliktus  nemcsak a kereskedelmi viszonyokat nehezítik, de a termelési költségeket is nagymértékben megemelték. Az ukrán vendégmunkások hiánya komoly munkaerőhiányt okoz Európa egyes régióiban. A bérköltségek ennek eredményeként lényegesen emelkednek, amelyet nehéz – vagy szinte lehetetlen – kompenzálni az eladott csemeték árával. Ugyanígy az energiaköltségek emelkedése is nagyban növelte a termelés általános költségeit.

Az ülésre két hazai szakértő is meghívást kapott a kutatási témáik aktualitása miatt. Nagy érdeklődés követte dr. Borovics Attila SOE ERTI főigazgató előadását a klímaváltozáshoz alkalmazkodó erdőgazdálkodás témakörében, illetve dr. Csóka György SOE ERTI erdővédelmi osztályvezető, tudományos tanácsadó előadását a tölgy-csipkéspoloska kártételéről és annak veszélyeiről.

Mindkét kutatási területnek komoly hatásai vannak az erdészeti csemete ágazatra, hiszen felhasználási irányokat és/vagy magforrások rendelkezésre állását befolyásolják a felmerült kérdések.

A rendezvény lebonyolításában  a Soproni Egyetem szervezetéhez tartozó TAEG Zrt. is együttműködött. A program részeként a résztvevők megtekintették a Mukk magaslaton létesített Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadasparkot, ahol megismerhették a tanulmányi erdőgazdaság tevékenységét. A terepi nap további részeként a Kecskehegyi-kilátó környékén kaptak részletes ismertetést az erdészeti kérdésekről a TAEG Zrt. szakembereitől.

A rendezvény megszervezését és lebonyolítását az Agrárminisztérium támogatta.

Forrás: Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács (EESZT),
Erdészeti Lapok Szerkesztősége (OEE)

Előző cikk

Erdészcsillag Alapítvány pályázata

Következő cikk

KSH - friss adatok a lakhatásról



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések