FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Magyarország legnagyobb fái

A simai tölgy, fotók: Pósfai György / DendroMánia.hu

Pósfai György – a Dendrománia.hu oldalon ezt írja 2022-es összefoglalójában: 4093 fa adata van fent 2022. végén a listákon. Ebben az évben 140 új tétel került fel. Viszonylag keveset tudtam fák után járni, de az alacsony szám azt is jelezheti, hogy nehéz már új, jelentős fát találni. Egyre több az olyan új adat is, amely már korábban felderített területről származik, csak időközben itt további fák nőttek bele a listaméretbe.

TUDNIVALÓK
Magyarország legnagyobb famatuzsálemeit igyekeztem összegyűjteni ezen a honlapon. Az összeállítás alapja a “Magyarország legnagyobb fái – Dendrománia” című könyv (Alexandra Kiadó, 2005). A listák folyamatosan bővülnek; ehhez – szabályozott módon – bárki hozzájárulhat.

Mi számít nagynak?   
Célom a 6 m-nél nagyobb törzskörméretű fák minél hiánytalanabb összegyűjtése, dokumentálása. Ilyen fából – nem számítva a nehezen számba vehető nyárfákat és füzeket – valószínűleg nincsen több háromszáznál. Elsősorban a tölgyek, hársak, szelídgesztenyék, platánok, nyárfák, füzek érik el ezt a méretet. A táblázatokban általában lejjebb mentem – kocsányos tölgyeknél, szelídgesztenyéknél 500 centiméterig, egyéb (vörös, molyhos, kocsánytalan) tölgyeknél, hársaknál, kőriseknél, szileknél, bükköknél 400-ig. A kisebb méretet elérő egyéb fákkal kevésbé intenzíven foglalkoztam, de – ha már beléjük botlottam – a fajukban kapitálisnak számító példányokat ezeknél is megmértem.

Muníció persze van azért még bőven, sok bejelentett fa felkeresésével elmaradtam Bódvaszilastól Pécsváradig, a Bakonytól a Pilisig.

Az új találatok között a számosabbak: bükk (33 db), fűz (10 db), nyár (39 db).
Sok nevezetes fát újra mértem, adatokat nyerve növekedésükről. Kiemelkedik közülük a nagyszerű bábolnai akác, amely jelenleg 657 cm-es.

A Baradlából jövő patak. Szívfájdítóan szépek ezek a karsztvizek.

Pusztulással bőven találkoztam, és az aszályos évnek is biztosan meglesznek a következményei. A borsodivánkai tölgy (egyik legnagyobb tölgyünk) meglehetősen romossá vált, a kiváló nénai tölgy is fokozatosan hanyatlik. Bükkszentkereszten a Lófő-tisztás bükkjei siralmas állapotban vannak. A legmegdöbbentőbb azonban a jávorkúti fenyves pusztulása. Bő tíz éve még bámulatosan szép erdő volt hatalmas fenyőkkel, mára alig maradt itt élő fa.

Új rekorderekről, dobogósokról nemigen tudok most beszámolni.
Perkátán van egy szép narancseper (340 cm, Szél Győző és DrT), ez harmadik a három tételt számláló listán. Szeged határában került elő egy szép eperfa, a Dunától keletre a legnagyobb (481 cm, Tanács Gábor és Kármán Kolos). Új nemzetségként az almafa került fel a dendromániára (Szentgál, 230 cm, Teket Attila). Tölgyből a legnagyobb új fa 568 cm-es volt (Veszprémvarsány, Teket Attila). Kapitális mezei juhart is talált Attila (Szentgál, 428 cm).

Érdekesség, hogy úgy tűnik, egyszerre két legmagasabb fánk van. Újabb lézeres méréseim szerint a rekorder újhutai duglász egyik szomszédja ugyanolyan magas (55,2 m).

Az újhutai rekorder duglászfenyő

Néhány nagyszerű túra is említést kíván.
Mini dendromán találkozót tartottunk a Drávánál Elblinger Ferenccel, Lukács Róberttel és Szél Győzővel februárban. A Dráva-menti óriásnyarak és Péterhida fás legelője a hatalmas tölgyekkel felülmúlhatatlanok. Júniusban Teket Attilával, majd a csatlakozó Jandala Attilával jártuk be Hárskút és Pénzesgyőr környékét, a bükkökben leggazdagabb, pazar legelőket.

Melyik volt a legnagyobb, legszebb új fa 2022-ben?
Centire a legnagyobb egy impresszív ezüsthárs lenne (Niedling Gyula, Ág, 889 cm), de partoldalban áll, és a magas oldalon talajszinten több ágra bomlik, megcsillagozva került fel a listára. A második legnagyobb találat egy 843 cm-es fűz (Teket Attila, Csót), de ez is elágazik mellmagasságban, és töredezik. Rám ebben az évben az általam a napokban talált 794 cm-es fekete nyár (Felgyő) tette a legnagyobb benyomást.

Zempléni erdő-kép

forrás: dendromania.hu

kapcsolódó FATÁJ cikk:

Magyarország legmagasabb fája – 51 méter, 65 centiméter, több, mint 140 éves és köszöni, jól van

A Somogy-megyei Iharosi Erdészet területén hivatalosan is lemérték az eddig legmagasabbnak tartott fa magasságát, és felmérték állapotát. A mérést Lajkó Bendegúz végezte, aki elhivatott faápoló és famászó oktató. Az állapotfelmérést Horváth Tibor faápoló és favizsgáló szakmérnök folytatta, a kiegészítő munkálatokban Hunyadi Péter segédkezett.
(2019-04-12)

Ugrás a cikkhez…
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Vasúton is közelít a tűzifa

Következő cikk

Új rendezvénytér épül Veszprémben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések