FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kőrispusztulás Írországban

Az ír kormány elutasította a kőrispusztulás elleni védekezés támogatását, és ezen az erdőtulajdonosok kiakadtak. Egy erdőtulajdonos azt mondta, hogy “visszatért az első naphoz”, miután a kormány miniszterei elutasították a kőrispusztulás által tönkretett ültetvények kártalanítására irányuló felhívásukat.

Derek McCabe egyike volt azoknak, akik felháborodtak, amikor megerősítették, hogy az erdősítési és telepítési költségeket nem fogják fedezni, annak ellenére, hogy a halálos betegség mintegy 6000 erdőtulajdonost sújtott már, amióta először megjelent Írországban.

A múlt hónap végén Charlie McConalogue mezőgazdasági, élelmezésügyi és tengerészeti miniszter elutasította az Ír Erdőtulajdonosok Szövetsége (IFO) pénzügyi támogatás iránti kérését, ami szerintük “kihúzta a szőnyeget” az ország erdészeti ágazata alól.

Derek erdőtulajdonosként és mint az Északkeleti Erdészeti Csoport elnöke szerint “a fák csemetékkel való helyettesítése nem helyreállítás”.

“Visszatértem az első naphoz” – mondta a cavani erdőtulajdonos. “A fáim több mint 20 éve nőnek, és még 20 évbe telik, mire az erdőm visszaáll arra a szintre, ahol a betegség lecsapása előtt volt.

“Addig nem tudok jövedelmet szerezni abból a földből, de továbbra is időt és pénzt kell befektetnem a növényzet szabályozásába, az új fák metszésébe és az általános karbantartásba.”

A Hymenoscyphus fraxineus nevű gombakórokozó 2012-ben jelent meg először ír földön, és olyan pusztító hatással volt rá, hogy tavaly egy kormánybizottságnak azt mondták: “A kőris eltűnt. A kőris halott.”

Bár a kőris továbbra is messze a legelterjedtebb fafaj Írországban – a kőris, Fraxinus excelsior, a szigeten őshonos -, a becslések szerint a kőrispusztulás az állományok 90 százalékát is elpusztíthatja. Az elmúlt egy évben ez a jelenség már látható hatással van a vidékre.

Az IFO arra figyelmeztetett, hogy McConalogue miniszternek ki kell találnia egy módszert arra, hogy megfelelően kártalanítsa azokat az erdőtulajdonosokat, “akiknek az immár értéktelen ültetvényeit a kőrispusztulás tönkretette”.

Nicholas Sweetman

Nicholas Sweetman, az IFO elnöke így nyilatkozott: “A miniszter következetesen tagadta, hogy az erdészeti ágazat válságban van. A kőrispusztulás által érintett gazdákkal szembeni megdöbbentő bánásmód az egyik legkritikusabb oka annak, hogy a gazdák jelenleg nem érdeklődnek a telepítések iránt. Ha ez az ország teljesíteni akarja az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásait, a miniszternek inkább az ágazatba vetett bizalom helyreállításának módjait kellene keresnie, ahelyett, hogy kihúzza a szőnyeget a gazdák alól, akik önhibájukon kívül látták, hogy az erdőgazdálkodásba való beruházásuk semmivé vált.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForestryJournal

Előző cikk

Pusztító erdőtűz Kazahsztánban

Következő cikk

Mecseki tölgygazdálkodást tanulmányozták szlovák szakemberek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések