FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Építőanyag árcsökkenés várható

Az építési termékek egy részének árcsökkenésére számít számos építőanyag-kereskedő. Csökken a kereslet ezekre az árucikkekre, ami az árukban is lecsapódik.

Csökkenhet az építőanyagok árszintje

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségéhez (ÉVOSZ) tartozó Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat felméréséből kiderül, kisebb mértékű, százalékosan egy számjegyű csökkenést várnak az építőanyagok árában az építőanyag-kereskedők. Leginkább az EPS (polisztirol) szigetelőanyagok és a betonacélok árszintje mérséklődhet. A legkevésbé pedig a festékanyagok, a cement és a gipszkarton árszabása csökkenhet a szakemberek szerint.

Az árcsökkenés oka lehet, hogy megszűntek az ágazat beszerzési nehézségei, egyúttal jelentősen csökkent a kereslet az építési termékekre.

Az építőanyag-gyártóknál hatványozottan érződik a visszaesés, mely egyre nagyobb nyomást gyakorol a vállalatokra. Komoly döntésekre kényszerülnek, mint például szakképzett munkaerő elbocsátása, műszakok leállítása, vagy akár gyárbezárások. Fellélegzést egy energetikai felújításokat célzó program elindítása jelentene

idézi Tibor Dávidot, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnökét a 24.hu.

Két fontos építőanyag ára már jelentősen csökkent

Az ÉVOSZ sajtótájékoztatón közölte azt is, idén eddig 34 százalékkal kevesebb áru fogyott, mint az előző év azonos időszakában, az építőanyag-kereskedők 86 százaléka pedig a jövedelmezőség romlásától tart.

A legnagyobb probléma a megrendelések hiánya lehet. A kereskedők a kapacitásaikat az előző évek volumenéhez “lőtték be”. Megrendeltek különböző logisztikai eszközöket, ezekre a visszaesés miatt most nincs szükség.

A szövetség úgy látja, jelentős az “árspirál”, ezért most megéri belevágni építkezésbe, felújításba. Példaként említették, hogy a betonacéloknál 35 százalékos, a faanyagoknál 20 százalékos az árcsökkenés. A vállalási határidők is jóval korábbra kerültek.

Ugyanakkor a cégek a költségek emelkedésére számítanak. Csökkenésre csak a szállítási díjakban, a forgalom visszaesése miatt. A veszteségek mérséklése érdekében a kereskedőcégek 71 százaléka készül energiatakarékossági intézkedésekre, fejlesztésekre. Másrészt a termékek és szolgáltatások bővítésében, a digitalizációban, az internetes értékesítés fejlesztésében látják a kiutat a helyzetből.

A tájékoztatásuk szerint a szektorban 30 ezer ember dolgozik. Idén országos átlagban 12 százalékos bérfejlesztéssel számolnak. A Nyugat-Dunántúlon várható a legnagyobb, 13,6 százalékos, Budapesten a legkisebb, 8,7 százalékos bérnövekedés.

Mivel a kereskedők csökkentik a készleteiket, a gyártói oldalon 10-15 százalékos a visszaesés. A szektorban 20-25 százalékos létszámleépítés volt, az első gyárbezárásokról már döntések születtek, és továbbiak valószínűek a második félévben.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke kiemelte: idén 29 százalékkal kisebb a rendelésállomány, mint tavaly volt, és az építőipari cégeknek átlagban egyévnyi tartalékuk lehet. Ezért szeretnék elérni, hogy a külföldi befektetők is használják a magyar építőipar kapacitásait.

forrás: haszon 07-19

Előző cikk

Csökkenő reálbérek, növekvő számú kilépések

Következő cikk

Értéktárba került a Pörbölyi TitánStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések