FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

MAKÉSZ Tisztújító Közgyűlés

2023. május 12-én tartotta tisztújító közgyűlését az ÉVOSZ Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetsége Szakmai Tagozata (MAKÉSZ), melynek vezetését Kárpáti József elnök leköszöntével 4 fős elnökség veszi át.

A 2023. május 12-i tisztújító közgyűlésen megköszönték Kárpáti Józsefnek a környezettudatos szerelt technológia megismertetése, népszerűsítése terén végzett eddigi odaadó munkáját. A közgyűlés egyhangú döntése értelmében a MAKÉSZ tevékenységének irányítását a továbbiakban 4 fős elnökség veszi át az alábbi munkamegosztással:

  • Józsa Árpád – műszaki feladatok
  • Győrfi József – szervezeti kérdések
  • Borka Árpád – sajtó és marketing feladatok
  • Bíró Péter – nemzetközi kapcsolatok

A választott elnökség tagjai a környezettudatos szerelt technológia különböző területeit képviselik, a munkamegosztás lehetővé teszi, hogy vállalkozási tevékenységük mellett 1-1 részfeladatot elvállalva tovább folytassák a tagozat aktív tevékenységét az ÉVOSZ-ban.

2022-be a MAKÉSZ tagok 136 lakóházat építettek, de készült óvoda, szálláshely, technológiai kísérleti épület is ezzel a technológiával. Jelenleg 69 épület építése van folyamatban, az idei lekötések száma eddig 130. A tagszervezetek egyelőre nem érzik a családiház, illetve lakásépítések számának jelentős csökkenését, ezt az erős marketing tevékenységnek, valamint annak tulajdonítják, hogy a cégek nagy része hosszú ideje a piacon van, a múltjával is bizonyított a megbízhatóság és a minőség terén.

A tagozat által a közgyűlésen elfogadott, megújított alapszabály azt a szándékot tükrözi, hogy a technológia iránt nyitott magánépíttetők a MAKÉSZ tagjai közül választva megtalálják azt a vállalkozót, aki akár a tervezéstől a kulcsrakész kivitelig megvalósítsa az emberek életének legnagyobb beruházását. A tagszervezetek között olyanok is vannak, akik az építést megelőző feladatok (tanácsadás telekválasztásnál, közműbekötés szervezése), akár az épületen kívüli munkák (kocsibeálló, kerítés, kerti műtárgyépítés) megvalósításában is közreműködnek, vagy segítséget nyújtanak.

A tagozat elhivatottan törekszik az ökológiai lábnyom csökkentése jegyében a megújuló energiák és a természetes, kis CO2 kibocsátással előállított anyagok alkalmazására. Ennek jegyében várják támogató tagjaik körébe az építőanyaggyártókat és forgalmazókat.

A tagozat tagjainak új kezdeményezése egy nívódíj alapítása, mely a fentiek szellemében tervezett és megépített lakóházak közül a minden szempontból igényes épület(ek)et díjazza egy független zsűri közreműködésével. Ezzel is a környezettudatos szerelt technológia minél szélesebb körű megismertetése, népszerűsítése a céljuk.

forrás: ÉVOSZ-MAKÉSZ

Előző cikk

Lombosfa hasznosítás-kutatása

Következő cikk

Építészetről szóló új törvény-tervezet



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések