FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Rezsicsökkentés hazai építőanyagokkal

Az ég kék, a fű zöld, az ablak fa

Nettó ötmillió forintos beruházás révén megfelezhető a Kádár-kockák rezsije – derül ki a hazai építőanyag gyártók által frissen kidolgozott szakmai anyagból. Mint a VG megtudta, a homlokzat és a födém hőszigetelésével, a nyílászárók cseréjével kiépülő termikus burokhoz szükséges anyagok gyártásához megvan a kellő hazai kapacitás. Mindez építőanyagár robbanás nélkül.

Gyorsan reagáltak a rezsicsökkentés limitálásának bejelentésére a hazai építőanyag gyártók – tudta meg a VG. Megerősített információink szerint máris összeállt egy komplett és szakmailag megalapozott javaslatcsomag, amit a hetvenes években tömegével épült, még ma is nagyrészt szigeteletlen kockaházakra dolgozott ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata (HÉT). 

Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Az energiaválságra adható legjobb válasz a fogyasztás csökkentése, amit leggyorsabban az épületállomány szigetelésével lehet elérni.

A mostani európai energiakrízis mindenkit ráébresztett arra, hogy az épületek fenntartási költségeit csökkenteni leginkább azzal az energiával lehet, amelyet nem használunk el. Az épületek energetikai felújításában óriási megtakarítási potenciál van, Magyarországon a teljes épületállomány mintegy 70 százaléka szigeteletlen vagy gyengén szigetelt – mondta Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

Ennek alapján még az idén akár 25 ezer családi ház korszerűsítésére is sor kerülhet, ehhez a hazai építőanyag gyártó és építőipari kivitelező kapacitás is rendelkezésre áll a piaci szereplők szerint.

A részletes anyagban egy tipikus, 9X9 méteres Kádár-kockát modelleznek, aminek termikus burkát  a lábazat, a homlokzat és a padlás hőszigetelésével, valamint a homlokzati nyílászárók – ajtók és külső ablakok – háromrétegű üvegezésű, korszerűre történő cseréjével hozzák létre. A teljes beruházás jelenlegi átlagos piaci árakkal számolva ötmillió forint plusz áfa értékben megvalósítható – összegezte Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata elnöke, a Masterplast Nyrt. elnöke a megvalósíthatósági számítás lényegét.

Mint a szakértő hangsúlyozta, az energiaválságra adható legjobb válasz a fogyasztás csökkentése, amit leggyorsabban az épületállomány szigetelésével lehet elérni. Ezzel azok a fogyasztók is komoly, 7-8 év alatt megtérülő beruházást tudnak megvalósítani, akik teljes mértékben a rezsivédett körbe tartoznak. Akik pedig a fogyasztásuk feléért már piaci árat fizetnek majd, mert több energiát használnak fel, mint a támogatott mennyiség, ők már 5 év alatt megtakarítják a termikus burokra költött pénzt a csökkenő fogyasztás révén.

Berobbanhat a kereslet

A rezsicsökkentés módosítása után berobbanni készül a kereslet, ezt támasztja alá, hogy pillanatok alatt felfokozott érdeklődést tapasztalnak az energiamegtakarítást eredményező beruházások iránt. Az otthon felújítási támogatás már tavaly ősszel is megdobta a keresletet, de reálisan már idén ősszel még azt is 50 százalékkal meghaladó forgalommal számolnak az építőanyag gyártók. 

A lakosság mellett a rezsivédett körből kikerülő, teljesen piaci árú energiára átterelt kkv-k és a korszerűtlen épületállomány miatt ugyancsak lépéskényszerbe kerülő önkormányzatok is potenciálisan nagy megrendelői körré váltak. Kérdés, hogy finanszírozni ki és miből tudja a szükséges munkálatokat, bármilyen állami támogatás természetesen megtöbbszörözhetné az épületenergetikai felújítások számát.

Az összességében jelentős  lakossági pénzügyi megtakarítások egy része minden bizonnyal energiamegtakarítást eredményező korszerűsítést szolgál majd. Vannak, akik eddig is megtehették volna, de az alacsony tarifák miatt nem voltak igazán érdekeltek az energetikai megtakarításokra költeni. Mellettük azok, akik otthonfelújítási támogatásra jogosultak, de eddig nem éltek vele, az utolsó pillanatban még léphetnek, vagy áttervezhetik a nem energiafókuszú felújítási koncepciót. A szakmai szervezetek már régóta lobbiznak azért is, hogy az év végén lejáró állami támogatási programot energiafogyasztást mérséklő beruházásokra hosszabbítsák meg. Emellett szükségesnek tartják, hogy kifejezetten az energiahatékonyságot javító beruházásokra szülessen egy önálló új program. Utóbbira jó példa lehet az olaszországi modell, ahol az épületszigetelésre elköltött összeg 110 százalékát le lehet írni öt év alatt a személyi jövedelemadóból.

Fotó: Masterplast
Stabilizálódtak az építőanyagárak

Mindeközben a gyártók elkezdték gyorsítva beszerezni az alapanyagokat a megnövekvő keresletre, és mint azt Tibor Dávid leszögezte, az alapanyagokat a lehető legnagyobb mennyiségben készletezik, hogy biztosítani tudják a plusz megrendeléseket. Szigetelőanyagokat és nyílászárókat hazai gyártásból, a zömében magyar tulajdonban lévő szektor várhatóan nagyobb fennakadások nélkül a szükséges mennyiségben biztosítani tud – jelentette ki a HÉT elnöke.

Fontos, hogy stabilizálódtak az építőanyag árak, a gyártási költségeket is jelentősen növelő nagy energiaár robbanást már beárazták a cégek. Bár az euró-forint árfolyam mozgást folyamatosan érzékelik és érinti az importanyagok révén a vállalatokat is – ismerte el a szakember -, amennyiben 400 forint alatt marad az euró, nem lesz szükség további jelentős áremelésekre.

Részletes felmérés a felújítási tervekről
A magyar épületállomány 70 százaléka vagy nem szigetelt, vagy gyengén szigetelt, az elfolyó energiákat ugyanúgy közös pénzből finanszírozza a magyar költségvetés, mint a rezsicsökkentést. Az energiaigények csökkentése a legfontosabb ügyek közé emelkedett, a gyorsaság és a nagy lépték pedig makrogazdasági szintű kérdéssé vált a HÉT elnöke szerint. A hazai építőanyag gyártók tagozata ezért is szorgalmazza elsőként a termikus burok kiépítését, mert az a legolcsóbb és leghatékonyabb módja a fogyasztás csökkentésének. Az alternatív energiaforrások és a megújuló energia felhasználása is fontos, de az energiaigény csökkentése az alap – mondta a szakember. A Masterplast a GKI Gazdaságkutató Intézettel közösen folyamatosan és évek óta méri a lakossági felújítási tervek alakulását. Már készül egy célzott, a korábbiaknál részletesebb reprezentatív friss felmérés, ami jelzi majd, hogy mire készülnek a magyar háztartások a következő hónapokban.

forrás: vg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Német furnérgyár 4 napos munkahétre vált

Következő cikk

Németország tűzifa piacaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések