FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei vízvétel, erdei források

Bár az erdőjárók szívesen frissülnek fel a nyári melegben az erdei vízvételi helyeknél, nem árt óvatosnak lenniük, hiszen nem minden forrás vize alkalmas fogyasztásra. A Pilisi Parkerdő Zrt. szerint a bevizsgálás eredményeitől függetlenül mindenki csak saját felelősségre igyon a vízből.

A nyári kánikulában is számtalan turista keresi fel a Pilis és a Visegrádi-hegységet, sokan a strandolás helyett a sűrű erdőkben kívánják átvészelni a hőséget. A szurdokokban, árnyékosabb domboldalakon jóval kellemesebb az idő, néhány fokkal hűvösebb is van a napsütötte réteken tapasztalt meleghez képest, ami érthető módon vonzza a túrázókat.

Ha a hőhullámok idején kirándulunk, akkor már egy kisebb emelkedőtől is jócskán verejtékezhetünk, a kiizzadott vízmennyiséget pedig bőséges folyadékbevitellel kell pótolni. A körülményektől függően több órás séta alatt teljesen felmelegedhet a nálunk lévő víz, rosszabb esetben kiürül a palackunk, így hasonló szituációban igazi megváltás lehet, ha egy kijelölt erdei útvonalon haladva megérkezünk egy forráshoz. Csakhogy ilyenkor felmerül egy fontos kérdés: ha látszólag tiszta víz folyik ki a csőből, vagy tör elő a kövek közül, akkor lehet-e belőle inni egyáltalán?

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy a jelentősebb kirándulóhelyeken lévő források vízminőségét a társaságuk időszakosan bevizsgáltatja, azonban fontos tudni, hogy a forrásvíz minősége a vízhozamtól, illetve évszaktól függően gyorsan változhat. Egyaránt hatással van rá az aszály, sőt, egy nagyobb felhőszakadás is hatással van rá. Ezért a fenti okok miatt, a vizsgálatok eredményétől függetlenül is azt javasolják, hogy mindenki csak saját felelősségére igyon a források vizéből. Hozzátette: az olyan stabil vízhozammal rendelkező kiépített források vízminősége, mint például a visegrádi Apátkúti-völgyben található Kaán Károly-forrás, jónak mondható és nagy valószínűséggel egész évben fogyasztásra alkalmas.

Fejlesztés
A Pilisi Parkerdő Zrt. 2021-ben a Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumban megvalósított Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) és  Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatok keretében összesen huszonnégy darab forrás felújítását és karbantartását végezte el. Ugyanakkor az érintett helyszíneken kívül még számos kiépített, bővizű vízvételi lehetőség található az állami erdőgazdaság területén.

forrás: KEMMA

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 187., 2023/29.

Következő cikk

Erdőtűz pusztít Rodoszon is



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések