FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Mamutfenyő égett Gencsapátiban

Villám csapott egy 25 méter magas mamutfenyőbe Gencsapátiban, a Széchenyi kastély parkjában 2023. július 10.-én délután. Az egyébként védettség alatt álló fa törzse egy hosszú szakaszon lángolt, izzott. A magasból mutatjuk meg az oltást.

A villámcsapás következtében a fa törzse hosszú szakaszon izzott, égett. A szombathelyi tűzoltók magasból mentő tűzoltó gépjárműre szerelt vízsugárral oltották el a lángokat, az oltással párhuzamosan pedig láncfűrésszel eltávolították a veszélyesen lógó faágakat.

Az érintett mamutfenyő  védettséget élvez. Információnk szerint az 1900-as évek elején telepítette Széchenyi Rezső császári és királyi kamarás.

Az 1980-as években még ebben a kastélyparkban volt a megye legrégibb és állományilag legértékesebb faállománya.

A kastélyparkot még a napóleoni háború idején telepítette be Széchenyi Ferenc és Széchenyi Pál a kornak megfelelő szentimentális tájképi kertészetnek megfelelően, majd az 1800-as években az aktuális tulajdonosai angolkertté alakították, rengeteg egzotikusnak számító növénnyel.

A kastélyparkban egy tavat is létrehoztak egy szigettel, amit körbe lehetett csónakázni. A második világháború óta a park folyamatosan pusztul.

Hírarhívumból idézünk: 
Megmentették a szombathelyi mamutfenyőt

2011. júliusában a Saághy István utcában csapott bele egy villám egy termetes mamutfenyőbe. Az erdészet tanácsai alapján a tűzoltók segédkeztek a sérült részek eltávolításában, a sebkezelésben és a törzs bilinccsel összefogatásában. Videónk ezt a folyamatot mutatta be akkor.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon sikerült-e megmenteni a fát? Azóta eltelt 12 év és a videónk végére beszúrtunk egy mai felvételt a mamutfenyőről.

forrás: 112press

Előző cikk

EP - energiamegtakarítás ösztönzése

Következő cikk

Fenyőpusztulás - válsághelyzet alakul



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések