FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fenyőpusztulás – válsághelyzet alakul

Komoly problémával néz szembe a francia erdőgazdálkodás. Miközben az építőipar teljesítménye csökken, a kiszáradt és pusztuló fenyők mennyisége tovább nő. Franciaország északi felében a szakemberek körében kezd nőni az aggodalom.

Miután a lucfenyő kéregbogár (betűzőszú = Ips typographus) az elmúlt években 20 millió m3-t pusztított el és mintegy 55 000 hektárnyi lucfenyőerdőt tizedelt meg Kelet-Franciaországban, vajon most az ezüstfenyőt is hasonló katasztrófa fenyegeti?

A kérdés egyre sürgetőbben merül fel, mivel a fenyők növekvő pusztulási aránya elszomorító. Az Országos Erdészeti Hivatal (ONF) becslése szerint 2023 márciusának végére csak a Jura területén a száraz, kitermelendő fenyők mennyisége meghaladta a 600 000 m3-t. A helyzet azonban folyamatosan romlik. “Tájékoztattuk az ágazatot, hogy nyár elejére körülbelül 800 000 m3 a haldokló, kiszáradó fenyő mennyisége, mivel a jelenleg megjelölt faanyag 70%-a száraz, és nagyrészt fenyőkből áll” – mondja Jimmy Equenot, az ONF burgundia-franche-comté-i faosztályának vezetője.

Tény, hogy 2022 ősze óta a fenyőknél jelentős és különösen szokatlan mértékű pusztulás tapasztalható a vegetációs időszak végén. A jelenség 2022-ben kezdődött a Jura mészkőfennsíkjain, amelyek a talaj alacsony vízmegtartó képességéről ismertek, és nem csak a déli fekvésű lejtőkön. A valóság az, hogy sok fa szomjan halt, szomjan hal az elmúlt évek többszöri aszályos időjárása miatt.

Félő, hogy ez a jelenség, amely eredetileg a Jura hegységben volt jellemző 1000 méteres magasságig, mostanra a Vogézek hegységre is átterjedt, a terület jobb talajviszonyai ellenére. David Hacquart, az ONF tűlevelűek forgalmazásáért felelős munkatársa a Grand Est régióban megerősíti a Vogézek fenyőinek aggasztó mértékű pusztulását. “Tavasztól kezdve egészségügyi fakivágásokat végeztünk a fenyőkön, mert a helyzet egyre romlik, és július vége vagy augusztus eleje körül várható a pusztulás csúcspontja”.

A gazdasági következmények nem késlekedtek. A legutóbbi nyilvános árveréseken a piac reagált. “2023. június 20-án Champagnole-ban (Jura) összesen közel 110 000 m3 fenyő rönköt kínáltunk fel” – mondja Jimmy Equenot, aki elismeri, hogy az árverés “kihívást jelentett”, mivel a készlet több mint fele (egészen pontosan a mennyiség 63%-a) eladatlan maradt. Az ONF a kereslet jelentős visszaesését tapasztalta 2022. őszéhez képest.

Egy nappal később ugyanez a forgatókönyv ismétlődött meg a Vogézekben. “A 2023. június 21-én Gérardmerben tartott eladási árverésünk azt eredményezte, hogy a tételek felét visszavonták az ülés során” – mondta David Hacquart, hozzátéve, hogy a frissen vágott faanyag néhány tételéről a tavaly őszi árak alapján tárgyaltak.

Ami a június 20-i eladást illeti, az ONF továbbra is óvatos az elemzésében, mivel a mennyiségeknek csak 35%-át tárgyalták meg. A frissen vágott faanyag esetében a lucfenyő ára viszonylag stabil maradt a 2022-es őszi árakhoz képest, míg a fenyő ára ugyanebben az időszakban 5%-kal csökkent. Ezek az árak azonban egy év alatt mintegy 25%-kal csökkentek. Az ONF a lucfenyő kéregbogárhoz hasonló válsághelyzetet említ a Jura területén.

Az összehasonlítás azonban itt véget ér, mert két fontos tényező jelentősen megváltoztatja a helyzetet. “Egyrészt – magyarázza Fabrice Chauvin – az építőipari és a csomagolási piac már nem képes felszívni a felesleges mennyiséget”. A Les Résineux de Franche-Comté szakszervezet új elnöke fűrészüzembeli kollégáihoz hasonlóan a megrendelések csökkenését és a fűrészárakra nehezedő nyomást észleli. Ráadásul a száraz ezüstfenyő mechanikai tulajdonságai egyáltalán nem hasonlítanak a száraz lucfenyőéhez.

A fenyők válsága, illetve ily mértékű pusztulása nem kedvez sem az erdőtulajdonosoknak, sem a feldolgozóknak. És nincs garancia arra sem, hogy más gyantás fafajok biztonságban vannak az éghajlatváltozással kapcsolatos egészségügyi problémáktól. Ez lehet a helyzet a morvaországi Douglas-fenyő esetében, ahol a vízhiányos területeken már a hanyatlás jelei mutatkoznak. Az iparág szorosan figyelemmel fogja kísérni a szeptemberi fejleményeket.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ONF

Előző cikk

Mamutfenyő égett Gencsapátiban

Következő cikk

Építőanyagok jelentős keresletcsökkenése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések