FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Megújult hídon érkezhetnek a látogatók a Deseda Arborétumba

A SEFAG Zrt. az elmúlt időszakban számos kirándulóhelyen valósított meg turisztikai fejlesztéseket a somogyi erdőben, ennek egyik újabb állomása Kaposvár határában, a megújult Deseda gyalogos híd, amely a parkerdőt és az arborétumot köti össze.

A beruházás a Magyar Természetjáró Szövetség partnerségével zajló projekt keretében valósult meg, melynek célja az erdei szabadidős tevékenységek ösztönzése – különösen a gyaloglás, mint egészséges mozgásforma népszerűsítése.

A „Somogy bejárható varázsa” című, GINOP-7.1.2-15-2017-00018 azonosítószámú projekt a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumvezetésével, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a SEFAG Zrt. konzorciumi tagságával zajlott turisztikai projekt, melynek célja a természetben megvalósuló, környezetbarát szabadidős tevékenységek ösztönzése, hálózatos fejlesztése és támogatása.

A SEFAG Zrt. a projekt keretében a Deseda-tó, -patak és arborétum, a Kereki vár, valamint Balatonberény-Somoshegy területén egymással összefüggő turisztikai élményelemeket létesített. 2022-ben a balatonberényi főút mentén, a parkerdő szélén, az elbontott egykori kilátó helyén egy 15 m magas, ötszintes kilátót (Somoshegyi kilátó) építettünk, ahonnan a Balaton látképe tárul fel a Keszthelyi-öböltől egészen a Tihanyi-félszigetig. Emellett az országos műemlékvédelem alatt álló Kereki várat, a balatoni térség egyetlen megmaradt kővárát, illetve az ide vezető gyalogos túraútvonalat is megújítottuk.

A projekt harmadik helyszíneként a kaposváriak és az ide érkező turisták kedvenc pihenőhelyéül szolgáló Desedán, az arborétumba vezető faszerkezetű, úgynevezett „Szúnyog hidat” újítottuk fel. A 125,3 millió forint költségvetésű fejlesztés keretében a híd a tartópillérek kivételével teljes egészében megújult. A híd hivatalos átadására 2023. július 5-én került sor.

A teljes projekt 247,5 millió forintos támogatásban részesült, melyből a SEFAG Zrt. projektelemeire jutó támogatás 213,2 millió forint.

A megvalósuló fejlesztések eredményeként a létesítmények az elmúlt időszakban egyre népszerűbb, akár hosszabb időre tervezett természetjáró túrák, kirándulások egy-egy állomásai lehetnek.

forrás: SEFAG Zrt.

Előző cikk

Százmillió szúnyog őrzi hazánk legnagyobb fáját

Következő cikk

VADEX Vadvilág júliusi akció



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések