FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A rescEU légi tűzoltóakciója

Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa (rescEU) eddigi legnagyobb légi tűzoltóakciója keretében 11 tűzoltógéppel és 1 helikopterrel segíti Görögországot az ország több területén pusztító erdőtüzek oltásában – közölte az Európai Bizottság kedden.

A brüsszeli közlemény szerint az unió rescEU tartalékainak bevonására azért van szükség, mert az idén Görögországban pusztító erdőtűz a legnagyobb azóta, hogy az EU 2000-ben elindította az Európai Erdőtűz Információs Rendszert (EFFIS).

Emlékeztettek arra, hogy Görögország idén nyáron már két alkalommal aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát. A felhívásra válaszul az erdő- és bozóttüzek oltására bevont repülőgépeket Horvátország, Ciprus, Franciaország, Németország, Spanyolország és Svédország, a Blackhawk típusú helikoptert Csehország ajánlotta fel. Emellett számos tagország az erdőtüzek oltására szakosodott tűzoltókkal segíti a védekezést.

Jelenleg 407 tűzoltó, valamint 62 tűzoltójármű végez oltást Görögországában, a személyzetet és az eszközöket Bulgária, Ciprus, Csehország, Franciaország, Románia, Szerbia és Szlovákia küldte. Ezen felül az EU Copernicus műholdas térképészeti programja legkevesebb 20 térképet készített az érintett területekről – közölték.

Az elmúlt két hónapban az EU és tagországai 9 repülőgéppel, 117 egyéb járművel és 510 tűzoltóval segítette a fokozódó erdőtüzek oltását Görögországban – idézte fel közleményében az uniós bizottság.

Az elmúlt hetekben több tucat erdőtűz pusztított Görögországban az erős szelek és a hőség következtében, az időjárási körülmények nehezítik az oltást. Vasárnap országszerte 105 erdőtűz oltásán dolgoztak, közülük 46 a hétvégén keletkezett. A hatóságok nyomozást folytatnak az erdőtüzek okának felderítésére, egyes esetekben gyújtogatásra gyanakszanak.

forrás: MTI

Előző cikk

Év erdei kerékpárútja 2023

Következő cikk

Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések