FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtűzoltók – ők a legjobbak

Az Egyesült Államok nyugati partvidéke szinte évente leég, legalábbis ami a Sierrát illeti. De kik állítják meg az elszabaduló lángokat? A válasz: a legprofibbak.

Kalifornia és Nevada rengetegeit járva az út szélén egyszer megláttam egy zöldre festett teherautó-csoportot. Elsőre azt gondoltam, a nemzeti park vagy a „nemzeti erdő” őrei járnak vele, de közelebb érve láttam, hogy ezek bizony tűzoltók. Az oldalukra az volt nagybetűkkel felírva, hogy „HOTSHOTS”. Ha tűzoltókra gondolunk, akkor a piros szín ugrik be elsőre, csakhogy ezek a fiúk a helyi katasztrófavédelem krémje, a megkülönböztető szín pedig arra utal, hogy ők csak és kizárólag az erdőtüzekkel foglalkoznak. Olykor az Egyesült Államok határain túl is.

Már közel 100 éve léteznek

Idén 75 éves az első hivatalosan felállított hotshots-csapat. Habár már korábban is álltak szolgálatban hasonló egységek, mégis a legelső dedikált csoport 1948-ban szerelt fel Los Padres környékén. Ekkorra vált világossá, hogy fel kell állítani egy olyan szervezetet, amely csak és kizárólag az erdőtüzek megelőzésével és oltásával foglalkozik. Az azóta eltelt évtizedekben sikert sikerre halmoztak, rengeteg otthont és természeti kincset megmentve.

A hotshots csapata az erdőtűz közepében harcol a lángok ellen. Kép: ktvh.com

Még ha nem is sok, azért sajnos tragédiák történtek: 1966-ban a Pacioma Canyonban dolgozó csoportra egy felszálló légáramlat lángszóróként kezdte hirtelen vetni a tüzet, ami annyira gyorsan történt, hogy tíz ember nem tudott elmenekülni a lángok elől. 1994-ben Coloradoban, Glenwood Springstől nem messze a gyorsan terjedő lángok hét tűzoltót nem engedtek haza. A legmegrázóbb eset azonban alig tíz éve történt, amikor Yarnellnél égett a tűz Arizona államban. Húszból csupán egyetlen tűzoltó menekült meg, amikor épp a lángok közül kifelé tartva hirtelen bezárult a katlan. Hiába állították fel a tűzoltók utolsó menedékét, az úgynevezett „tűzsátrat”, már semmi nem segíthetett. Erről az esetről még film is készült, amely „A bátrak” címmel jelent meg magyarul.

Mivel foglalkoznak pontosan?

Tűzoltással – hangozhatna a túlságosan is leegyszerűsített válasz. Ennél viszont sokkal több feladatuk van az év során. A hotshots nevet onnan kapták, hogy az erdőtüzek legveszélyesebb helyein vetik be őket, ott, ahol más csoportok már esélytelenül próbálkoznának. A hotshots ugyanis komoly kiképzést kap, nem elég fizikailag a toppon lenni, érteniük kell az erdészethez, a vadvilágot is ismerniük kell, és minden légköri jelet tisztán kell olvasniuk, erre pedig jön még a szinte egyetemi kémiatananyag is.

A helenai hotshots Kanadába is ment segíteni az oltásban. Kép: Sam Hoyle, ktvh.com

Nincs egész évben erdőtűz, mit csinálnak a maradék időben? Úgynevezett „tűzvonalakat” hoznak létre, ahonnan a veszélyt jelentő száraz, vagy épp elhalófélben lévő vegetációt eltávolítják, így megfosztva a később esetlegesen felkapó lángokat. Egész évben monitorozzák a területüket, hogy hol lehetnek esetleges gócpontok, merre tarthat majd a tűz, s ezeknek elébe is mennek minden lehetséges eszközzel. A tűzoltás tehát csak feladataik egy része, de beszállnak még hurrikánok okozta katasztrófák megoldásába is.

Csak a legjobbak kerülhetnek közéjük

Egy gyorsan terjedő erdőtűz megfékezése, de az egész éves munka is komoly fizikai megpróbáltatás. Nem is akárkit vesznek be a hotshots csapatába, csak azt, aki megfelel a roppant szigorú fizikai alkalmasságin (is). Ezek túlszárnyalják jelenleg a Magyar Honvédség fizikai felmérőjét is:

  • 3 mérföld (közel 5 kilométer) teljesítése 45 perc alatt úgy, hogy az 55 kilogrammos felszerelés rajtuk van.
  • 1,5 mérföld futás (kb. 2,5 kilométer) kevesebb mint 10 és fél perc alatt.
  • 40 felülés 1 perc alatt.
  • 25 fekvőtámasz 60 másodperc alatt.
  • 7 és 4 között változó teljes húzódzkodás testsúlyarányosan.
  • A tapasztalat a tűzoltás és az erdészet területén nagy előnyt jelent.

Mint láthatjuk, erre az embert-próbáló és a legkevésbé sem veszélytelen munkára tényleg csak a legjobbak jelentkezését várják. Nem csoda, hiszen az erdőtüzeket megfékezni rendkívül nehéz feladat, ahol a természettel is meg kell küzdeni a lángok mellett…

forrás: greendex.hu 09-17

Előző cikk

Egyre több tűz, egyre kevesebb tűzoltó

Következő cikk

Környezetvédelmi Világnap 2024Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések