FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ausztrália önkéntes tűzoltóserege

Önkéntes tűzoltók ezrei néznek szembe a „Fekete Nyár” óta tapasztalt legpusztítóbb erdőtűzszezonnal Ausztráliában.

Idén már Kanadát, Görögörszágot, Hawaii-t és számtalan más államot is erdőtüzek százai sújtották, ugyanakkor Ausztrália sajátos helyzetben van: az ország kénytelen a több mint 190 ezer fős, önkéntes tűzoltóseregére támaszkodni a lángok legyőzésében vívott küzdelemben – adta hírül a phys.com.

A tűzoltók bátorságunkról már korábban, a 2019-2020-as „Fekete Nyár” során keletkezett erdőtüzek oltásakor is tanúbizonyságot tettek.

Az a katasztrófa nem csak állatok milliói és 33 ember halálát okozta, de mindemellett lakosok ezrei váltak hontalanná, és eukaliptuszerdők hatalmas területei pusztultak ki a tüzek következtében.

Az ausztrálok attól tartanak, ha a globális felmelegedés miatt az erdőtüzek még gyakoribbá és intenzívebbekké válnak, tűzoltóik már nem fognak tudni megküzdeni velük.

Andy Hain, az NSW Rural Fire Service kétgyermekes önkéntes tűzoltója is hangot adott aggodalmainak: „Belegondolni is szörnyű, de ha a 2019 és 2020 közötti időszak általánossá válna, fel sem tudom fogni, hogy lehetne élni amellett az állapot mellett. Szerintem nem is lehetne.”

Hain azt is hangsúlyozta, ha rövidesen a „Fekete Nyárhoz” hasonló katasztrófával küzdene  Ausztrália, más államoknak még az eddiginél is több eszközzel illetve szakemberrel kellene támogatniuk az országot. A férfi immár több mint tíz évet töltött önkéntes tűzoltóként Pictonban, egy nagyjából 5 ezer fős városban Sydney-től délnyugatra.

Akármikor lángba borulhat

Ahogy azt az RFS is kiemelte , a „Fekete Nyár” következtében két évtized után most a legnagyobb a fűtűzveszély Ausztráliában.

Picton felé tartva kenguruk ugrálnak a lemenő nap sugara által fényben úszó családi házak előtt. Ugyanakkor az idilli képet megszakítja Hain felhívása az útmenti fű zöldjében megbújó szalmaszínre, mely annak jelzője, hogy az bármelyik pillanatban lángra kaphat.

Csakúgy, mint a környező államokban, New South Wales-ben is előre elégették a levélszemetet és a sűrű bozótosokat a tűzoltók, ezzel készülve a katasztrófára, melyet a közelgő nyári időszak hoz magával. Tüzelőanyaggal töltött „csepegő fáklyákkal” járják a környéket, – azaz fémdobozokkal hosszú, keskeny csővel, végükön kis lánggal – hogy meggyújtsák az aljnövényzetet, majd pedig eloltsák a maradék parazsat.

Az RFS 70 ezer fős önkéntescsapatának többségéhez hasonlóan Hainnak is van főállása, esetében ez azt jelenti, hétköznaponként egy repülőtársaságnak dolgozik. De az újabb tűzvészszezon miatt a fizetett munkahelye egy ideig nem fog tudni prioritást élvezni.

Ahogy közeleg a katasztrófa, Hain a kollégái miatt is aggódik, akik kénytelenek lesznek egyszerre helytállni a munkahelyükön, jelen lenni a családjuk számára , mindeközben pedig az életüket kockáztatni a lángok oltásával.

„Fekete Nyár”

Nagyjából 82 ezer lánglovag hárította a „Fekete Nyár” csapásait, ezen tűzoltók 78%-át tették ki önkéntesek. Az erdőtüzek után a University of Western Australia felmérte a mentális segítség szükségességét a tűzoltók körében, ami alapján nagyjából 5 ezer fő esett a „nagy mértékben szükséges számára” kategória alá.

Elképesztő mértékű tüzek

Mégis mi történik, ha az egyre erőteljesebb és gyakoribb tüzek következtében se a többi ausztrál állam, se más külföldi országok nem tudnak majd segítséget nyújtani, mivel nekik is szükségük lesz minden erőforrásukra?

Greg Mullins, az NSW korábbi mentő- és tűzoltóbiztosa is kifejezte aggályait: „Kénytelenek vagyunk arra kérni dolgozó állampolgárainkat, hogy hagyják ott a fizetésüket biztosító munkájukat… Meddig mehet ez még?”

Azt is hangsúlyozta, a „Fekete Nyár” ideje alatt számos tűzoltó úgy mentette szomszédja házát, hogy eközben a sajátja is lángban állt, ez pedig végzetes következményekkel járt a mentális egészségük szempontjából.

„Sajnos láttam már több olyan kollégát is, aki összeomlott a látottaktól” – mondta Mullins.

Nem csak a tűzzel kell a helyieknek megküzdeniük

Wisemans Ferry, a Sydney-től nagyjából 90 percnyi autóútra lévő település a Hawkesbury folyó partján fekszik és számos nemzeti park veszi körül.

2019 második felében egy villámláskor hatalmas tűz ütött ki az itt élő 35 éves RFS önkéntes, Kim Brownlie házától nem messze. Azt mondja, szerencsésnek tartják magukat, hiszen végül egy otthon se esett a hatalmas tűz áldozatául.

„Az önkéntesek elképesztő munkát végeztek, az ország minden részéről a segítségünkre siettek.”

Pár hónappal később viszont elöntötte az ezt követő négy áradás közül az első Brownlie szülővárosát. Önkéntestársa, Mitchell Brennan végignézte, ahogy víz alá süllyed az otthona, majd ezután minden erejével az emberek mentésére összpontosított.

„Segítettünk mindenkinek az árvíz után élelemmel, vízzel, üzemanyaggal, amennyire csak tudtunk” – mondta. „Esélyünk sem volt bármit is megmenteni, onnantól, hogy a víz ellepte a várost. Semmit nem tudtunk tenni ellene, sehogy nem lehetett megakadályozni.”

Forrás: MagyarMezőgazdaság a phys.com írása alapján

Előző cikk

Erdők Hete 2023

Következő cikk

Cuha-völgyi erdei tanösvény



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések