FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fiatalok felelősen gondolkodnak a jövőről

Nemzeti önállóságunk, önfenntartásunk és teremtett világunk értékeinek megóvása különösen felértékelődik. A Soproni Egyetem térben és időben is nagy utat tett meg, míg a Selmecbányai Bányatisztképző örökségét továbbgondolva a fenntartható fejlődés szellemében működő, 21. századi intézménnyé vált – mondta köszöntőjében Zambó Péter, a Soproni Egyetem központi tanévnyitóján.

Az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára – aki a tanévnyitó ünnepségen megkapta a Soproni Egyetem díszpolgára kitüntetést – ünnepi beszédében úgy fogalmazott: több mint két évszázad történelme, tudása, kultúrája és hagyománya szövi át a Soproni Egyetem közösségét, amelyre méltán lehetünk büszkék. A tudománynak olyan kérdésekre kell választ adnia, mint az energiabiztonság vagy a klímabiztonság, a fenntarthatóság és a biodiverzitás megőrzése. Ehhez a munkához a Soproni Egyetem kiváló alapokat és inspiráló környezetet biztosít.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Itt évtizedek óta természetes a teremtett élet tisztelete és szolgálata. A „zöld-szemlélet” a teljes képzési spektrumban megjelenik. Nem csak az Erdőmérnöki vagy a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar hallgatói, de a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi és a Benedek Elek Óvodapedagógiai Kar hallgatói is olyan komplex képzést kapnak, amelynek segítségével megismerik és megértik a természeti környezet működését. Képesek lesznek azt megóvni, továbbadni a következő generációknak. A fenntartható jövő formálásának munkájában az Agrárminisztérium kiemelten számít a Soproni Egyetemre, az annak kötelékében működő Erdészeti Tudományos Intézetre és az Erdészeti Ágazati Tudásközpont Nonprofit Kft.-re.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az államtitkár hangsúlyozta: a sokszínű képzési paletta és fenntarthatósági törekvések is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen választják továbbtanulásuk helyszíneként a Soproni Egyetemet. Sőt, az idei évben rekordszámú jelentkező nyert felvételt. Az új tanévben 1227-en kezdhetik meg tanulmányaikat, ez pedig 77 százalékkal meghaladja a tavalyi évet. Az is jól látszik, hogy nemcsak az egyetem iránti érdeklődés nőtt, hanem a felvételi ponthatárok is magasabbak, vagyis az érkező diákok tanulmányi eredményei is javultak – fogalmazott.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Zambó Péter, szerint az eredmények visszaigazolják a szakképzés átalakításának és az egyetemi modellváltásnak a jelentőségét és sikerét. A fiatalok nemcsak bíznak a jövőben, de tenni is akarnak érte. Felelősen, fenntartható módon. Értik a természetes ökoszisztémák megőrzésének és velük történő gazdálkodásnak a fontosságát.

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

Soproni Egyetem tanévnyitója

Következő cikk

AM rendelet az agrártámogatások felhasználásáról



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések