FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egy zöldebb jövőért

A fenntarthatóság koncepciója és gyakorlati megvalósítása napjaink fókusztémájának tekinthető, hiszen egyéni- és vállalati szinten egyaránt jelentős erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy a klímavédelmi célok megvalósuljanak. A Magyar Nemzeti Bank is ezen szemlélet jegyében végzi tevékenységét, ideértve a székházának rekonstrukcióját is, amely fenntarthatósági szempontból, különösen az alkalmazott, levegőtisztító hatású zöld épületháló révén, példaértékű kezdeményezés.

Rekonstrukció, modern elgondolásokkal

A jegybank 2021-ben kezdte meg székházának felújítását. A munkálatok fő motivációját a fenntarthatóság képezi, hisz az új székház számos, a környezet kímélését elősegítő adottsággal fog rendelkezni, amelynek nyomán egy olyan, korszerű, energiatakarékos irodaépület születhet, amellyel az MNB saját karbonlábnyomát is csökkentheti. Ennél is érdekesebb, hogy az MNB nem csak a végeredmény, de a felújítási folyamatok során is előtérbe helyezte a zöld szemléletet.

A háló koncepciója

Az építkezés a mintegy 50 éves múltra visszatekintő Pureti technológia alkalmazásával zajlik: a Pureti egy speciális nanorészecskékkel bevont mesh háló, amely beborítja a felújítás alatt lévő épületet. A háló öntisztító funkciójának köszönhetően több, mint 5.000 fa erejével tisztítja a körülötte lévő levegőt, azáltal, hogy a fénnyel érintkezve meginduló fotokémiai reakciók olyan káros anyagokat vonnak ki belőle, mint a nitrogén-oxid. A technológia a Pureti LLC vállalathoz fűződik, amely évtizedek óta foglalkozik a környezetvédelmi innovációk fejlesztésével. Termékeiket többek között a NASA is igénybe vette.

A Pureti megközelítését többek között az amerikai LSU egyetem professzora, Marwa Hassan tanulmányozta. Ennek során a professzor a technológia életciklus-értékelését is elvégezte, amely a termék teljes életútja során vizsgálja annak környezetre gyakorolt, potenciális hatásait.

Hassan csapata szerint a Pureti környezeti előnyei (víz- és energiamegtakarítás, nitrogén-oxid-csökkentés, metán- és szénhidrogén-származékok oxidációja, valamint a hősziget mérséklése a megnövekedett napfényvisszaverő-képesség révén) egyértelműen túltesznek a fotokatalitikus folyamat során keletkező, nyomnyi mennyiségű CO2-kibocsátás jelentőségén. Megállapították továbbá, hogy a Pureti 2-4-szer hatékonyabban csökkenti a légszennyezés szempontjából leginkább releváns nitrogén-oxid mennyiségét, mint a beágyazott titán-dioxid nanoporokkal előállított, szintén fotokatalitikus beton.

A fenntarthatóság fontossága

Hazánkban nagy mennyiségben található szmog a levegőben, amely számos folyamat negatív végtermékeként jelenik meg, mint például a szilárd tüzelés. Bizonyos téli hónapokban a világ leginkább környezetszennyező városait is felülmúlja a hazánkban tapasztalható szmog mennyiség. Az ilyesfajta, rossz minőségű levegő súlyos légúti, illetve egyéb megbetegedések forrása lehet, emellett számos további, a környezetet negatívan érintő hatással is rendelkezik.

Ezen tényállás szerint elengedhetetlen az, hogy ne csak egyéni-, de intézményi- és vállalati szinten is törekedjünk a tudatosságra. A Magyar Nemzeti Bank modern elgondolása példaértékkel szolgálhat nem csak dolgozói számára, de akár társadalmunk részére is. Napjainkban nem véletlenül kap nagy szerepet a fenntarthatóság, fontos, hogy a téma kapcsán rendszeres és nyílt párbeszéd folyjon. A diskurzus, illetve a különböző szervezetek tudatossága emellett a fenntartható gazdaság létrejöttéhez is nagymértékben hozzájárulhat.

forrás: greenfo 09-25

Előző cikk

Ismét indul az őszi rókavakcinázás

Következő cikk

Erdészekkel kerekeztek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések