FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bajban vannak a tűzifakereskedők

Alig van vásárló, üresek a tüzépek – erre panaszkodnak a tűzifa-kereskedők. A forgalmuk csaknem 60 százalékkal esett vissza a tavalyihoz képest. Szerintük egy oka van a kereslet hiányának, mégpedig az, hogy idén brutálisan elszálltak a tűzifaárak. Az ATV Híradó riportja.

Baranyában nincs hiány tűzifában, hiszen még nem indult meg a roham a tüzelőért. Begovácz Zoltán magánerdész szerint a probléma majd szeptember közepén gyűrűzőik, amikor sokan a legutolsó pillanatban akarnak tüzelőt vásárolni.

“Abban a pillanatban, ahogy bejön a hideg idő, olyan mértékű lesz a felvásárlás, hogy készlethiány lesz. Azt nem tudjuk, hogy az állami árak, hogyan alakulnak majd, azt hallottuk, hogy 45 ezer forint körül lesz a standard ára”

– mondta az ATV Híradó stábjának Begovácz Zoltán erdész.

Egy nógrádi kereskedő szerint idén brutálisan visszaesett a tűzifa utáni kereslet. Véleménye szerint ez most az elszálló árakra vezethető vissza. “Az elmúlt évek forgalmának az egyharmadát sem érjük el, és mivel én nagykereskedő vagyok és tüzép-telepeket szolgálok ki, ott is ugyanez a tendencia. A fa kellene, de túlzó az ára jelen pillanatban” – emelte ki Jakab András tűzifa-kereskedő.

Egy debreceni tüzépen most két fajta fát tartanak: akácot és tölgyet. Az előbbinek 7000 forint, az utóbbinak pedig 6500 forint a mázsája. Azonban itt is visszaesés mutatkozik a keresletben.

“Azt vettük észre a keresletben, hogy kicsit csendesebb, mint a tavalyi év. Ez annak is betudható, hogy kivárnak, hogy az árak mennek-e lejjebb vagy feljebb. Akinek van pénze az beraktároz, akinek nincs sok pénze, azok jönnek szép lassan csipegetni” – ezt már Veres Gábor üzletvezető mondta az ATV Híradó stábjának.

A kereskedők szerint van olyan faárus aki akár 100 ezer forintot is elkért egy erdei köbméterért, azonban ezt már a családok nem igazán tudják és akarják kifizetni.

forrás: ATV 08-31

Előző cikk

Minimálbér korrekció várható

Következő cikk

Összefoglaló a 16. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválról



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések