FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A tűzifa nem építőanyag

A politikai vitákban és a környezetvédelmi szervezetek részéről is többször elhangzik az a felhívás, hogy a fát kizárólag jó minőségű bútorokká és fogyasztási cikkekké kellene feldolgozni, vagy építőanyagként kellene felhasználni. Ez azonban nem lehetséges.

Ennek fényében a HKI Industrieverband Haus-, Heiz- und Küchentechnik e.V. (Lakás-, Fűtés- és Konyhatechnikai Ipari Szövetség) rámutat, hogy az erdészeti vállalatok által értékesített tűzifa alacsony minőségű fa. Ez a faanyag – folytatja az egyesület – nem alkalmas a fűrészüzemekben történő feldolgozásra, ezért a bútor- és építőipar számára értéktelen.

A tűzifát az erdők rendszeres karbantartása, ritkítása és a viharkárok felszámolása során állítják elő. Ezeket a gyenge minőségű faanyagokat és a gallyfát regionálisan tűzifaként értékesítik.

Ha például egy lucfenyőt megfertőz a kéregbogár, azt hat héten belül el kell távolítani az erdőből, mint károsodott fát, mielőtt a bogár további fákat támadna meg.

A tűzifa értékesítése fontos bevételi forrás a német erdészet és mezőgazdaság számára. Ebből a bevételből az erdőtulajdonosok fedezik az erdőfenntartás és az erdei utak fenntartásának költségeit.

Ezenfelül, ha ezt a fahulladékot nem értékesítenék tűzifaként, a jobb minőségű faanyagok ennek megfelelően drágábbak lennének, mivel egy fontos bevételi forrás hiányozna.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HolzForum

Előző cikk

Mirror 3.0 - komfortra építve

Következő cikk

EPR díj számlázása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések