FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fosszilis tüzelőanyagok globális kivonása

A CO2-kibocsátó fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonására vonatkozó javaslatot a COP27 legutóbbi ülésén több mint 80 ország támogatta, de az olajban és gázban gazdag országok ellenezték azt. Az Európai Unió országai arra készülnek, hogy a COP28 klímacsúcson globális megállapodást szorgalmazzanak a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetéséről – derült ki az EU tárgyalási álláspontjának tervezetéből.

A blokk 27 tagállamának diplomatái kidolgozzák álláspontjukat a novemberi dubaji csúcstalálkozóra, ahol közel 200 ország próbálja majd megerősíteni az éghajlatváltozás megfékezésére irányuló erőfeszítéseket – írja az Euronews.

„A klímasemleges gazdaságra való áttéréshez szükség lesz a fosszilis tüzelőanyagok [folyamatos], globális kivezetésére és fogyasztásuk csúcsra járatására már rövid távon” – áll az EU tárgyalási álláspontjának a Reuters által látott tervezetében.

A CO2-kibocsátó fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonására vonatkozó javaslatot a COP27 legutóbbi ülésén több mint 80 ország támogatta, de az olajban és gázban gazdag országok ellenezték azt. (Fotó: Canva)
Mi történt a korábbi ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozókon?

Az ENSZ éghajlat-változási tárgyalásain az országok soha nem állapodtak meg abban, hogy fokozatosan felhagynak a CO2-kibocsátó fosszilis tüzelőanyagok égetésével, annak ellenére, hogy ez az éghajlatváltozás fő oka.

A „folyamatos” kifejezés a fosszilis tüzelőanyagok elégetésére utal, anélkül, hogy a keletkező CO2-kibocsátás megkötésére szolgáló technológiákat használnának. A szó zárójelben szerepelt az uniós szövegtervezetben, ami azt jelzi, hogy az országok még nem állapodtak meg arról, hogy bele kell-e foglalni.

Az EU diplomatái remélik, hogy a COP28-on sikerül megegyezni, de arra számítanak, hogy az olaj- és gázeladásból származó bevételektől függő gazdaságok ellenállásába ütköznek majd.

Az uniós dokumentumról még folynak a tárgyalások, és az októberi véglegesítés előtt még változhat. A dokumentum szerint az energiaágazatnak „jóval 2050 előtt” nagyrészt meg kell szabadulnia a fosszilis tüzelőanyagoktól, mivel már most is rendelkezésre állnak költséghatékony, CO2-mentes energiaforrások.

A tavalyi ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozón több mint 80 ország támogatta a CO2-kibocsátó fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésére vonatkozó javaslatot, de Szaúd-Arábia és más olajban és gázban gazdag országok ellenezték azt.

A szén-dioxid-leválasztási technológia korlátai

Egyes, fosszilis tüzelőanyagokban gazdag gazdasággal rendelkező országok a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentése helyett a CO2-kibocsátás megkötésére szolgáló technológiák fejlesztésére kívánnak összpontosítani.

Az év elején az Egyesült Arab Emírségek éghajlatvédelmi minisztere azt mondta, hogy a világ még nem áll készen a fosszilis tüzelőanyagok „kikapcsolására”. Mariam Almheiri a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy a kibocsátás fokozatos megszüntetése helyett a szén-dioxid-leválasztási és -tárolási technológia alkalmazását támogatja.

A G20-országok miniszterei a múlt hónapban tartott találkozójukon nem tudtak megállapodni a fosszilis tüzelőanyagok visszaszorításáról.

Néhány uniós ország, amely gyorsabb lépéseket szeretne tenni a CO2-csökkentés érdekében, a diplomaták szerint meg akar állapodni a CO2-leválasztó technológiákra vonatkozó korlátozásokról, hogy csak olyan ágazatokban használhassák őket, ahol nincs más alternatíva.

Bár jogilag nem kötelező érvényű, a fosszilis tüzelőanyagokról való fokozatos leszokást célzó globális megállapodás mögött az az elképzelés áll, hogy egy erőteljes „sarkcsillagot” hozzon létre, amely a jövőbeni éghajlati tárgyalások, kormányzati politikák és beruházások irányába tereli a bolygó felmelegedéséhez nem hozzájáruló energiaforrásokat és technológiákat.

forrás: NRGReport

Előző cikk

EuroSkills Gdansk 2023 sikerek

Következő cikk

Újra Öregdiák Találkozó Szegeden



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések