FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Együtt az erdeinkért paktum

Egy tucatnyi esőerdő-ország, köztük Brazília, Bolívia és Indonézia paktumot kötött, és amelyben pénzügyi támogatást követelnek az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és a biológiai sokféleség megőrzéséhez.

Csúcstalálkozót tartott szerdán a világ legnagyobb esőerdőinek otthont adó tizenkét ország egy csoportja Brazíliában, a találkozón egy megállapodás is született. Az “Együtt az erdeinkért” elnevezésű paktum felszólítja a gazdagabb országokat, hogy anyagilag segítsék az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és a biológiai sokféleség megőrzését a kevésbé fejlett országokban.

Az érintett országok közé tartozik Bolívia, Brazília, Kolumbia, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ecuador, Guyana, Indonézia, Peru, a Kongói Köztársaság, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Suriname és Venezuela.

Ezek a régiók – Amazónia, a Kongó-medence és Délkelet-Ázsia – kritikus ökoszisztémák, amelyek nemcsak fajok széles skálájának adnak otthont, hanem jelentős szerepet játszanak a szén-dioxid elnyelésében is. A csúcstalálkozót Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök kezdeményezte azzal a céllal, hogy az esőerdőkkel foglalkozó nemzetek egységesen lépjenek fel a nemzetközi tárgyalásokon, például az ENSZ közelgő COP28 klímacsúcsán. Lula elnök hangsúlyozta, hogy a COP28-on az a céljuk, hogy a gazdagabb nemzetek felé közvetítsék, hogy a hatékony erdővédelemhez pénzügyi támogatásra van szükség. Ezt a finanszírozást nemcsak az erdők lombkoronájának fenntartására kell fordítani, hanem az ezekben az ökoszisztémákban élő közösségek támogatására is.

Közös nyilatkozatukban csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy a gazdagabb országok nem teljesítik ígéretüket, miszerint évente 100 milliárd dollárt biztosítanak a fejlődő országoknak az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására. Továbbá sürgették a fejlett országokat, hogy teljesítsék meglévő kötelezettségvállalásukat, miszerint évente 200 milliárd dollárt fordítanak a biológiai sokféleség megőrzésére.

A paktum a környezetvédelemnek álcázott kereskedelmi korlátozásoknak tekintett környezetvédelmi intézkedéseket is bírálta. Ezzel az Európai Unió által nemrég elfogadott jogszabályra utaltak, amely megtiltja a vállalatoknak, hogy olyan árukat importáljanak, amelyek az erdőirtással kapcsolatosak.

forrás: portfolio

Előző cikk

Tűzeset egy csíkszeredai faüzemben

Következő cikk

Faültetés koktélokkal



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések