FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szlovák tűzifa ára csökkent

A tűzifa ára az idei évben csökkent, és előreláthatólag a téli időszakban sem fog jelentősen változni. Ezt szlovák állami, és nem állami erdőgazdálkodó vállalkozások is megerősítették.

“A Szlovák Államerdészet a 2023-as évben a tűzifa árának csökkenését jegyezte fel. Idei év januárjával összehasonlítva az árak 29%-kal csökkentek. Feltételezéseink szerint az árak stagnálni fognak, nem várhatók jelentősebb változások” – jegyezte meg az állami vállalat kommunikációs szakosztályának vezetője, Daša Makanová.

A tűzifa árában kisebb eltérések figyelhetők meg, a legkeresettebbnek számító kemény lomblevelű fa ára 70 euró/köbméter körül mozog.

Az év elején ugyanezt még 100 euró/m3 áron forgalmazták. Makanová megjegyezte, az állami vállalatok tudatosan nem vágnak ki tűzifát, jelenleg úgy érzik, nincs akkora kereslet tűzifa iránt mint tavaly, vagy az év elején. ”Általánosan megállapítható, 2023-ban a fa ára jelentősen csökkent, tekintettel a 2021-es és 2022-es növekedésre, amely azonban kockázatot jelent a kisebb, erdőgazdálkodó vállalatokra” – jegyezte meg Milan Ovseník, a Magánerdők Regionális Társulatának elnöke.

”A kemény tél és a fűtésre szánt magas gáz- és villanyárak következtében valószínűleg ismét megnő a tűzifa iránti kereslet, amely azonban nem valószínű, hogy időben és helyben rendelkezésre fog állni. Ez lokálisan káoszhoz és feszültséghez vezethet a piacon, amely akár bűntettnek számító illegális fakitermeléshez is vezethet“ – tette hozzá Ovseník.

A Besztercebánya körüli erdők az eladásokért felelős társaság vezetője, Jaroslav Bacúr szerint az előző évhez képest a környékbeli községek lakosai 15%-kal kevesebbet fizetnek a lomblevelű fáért. Míg 2022-ben DPH nélkül 80 eurót fizettek a fa köbméteréért, addig az idei évre ez 70 euróra csökkent. Bacúr szerint négy-öt-hat méter hosszúságú fák alkalmasok a lakások kifűtésére. “Ekkora mennyiségű fát 14 napon belül tudunk leszállítani, az előző évhez képest azonban kisebb az érdeklődés. Mivel tavaly pánik volt az energiaárak körül, sokan ezért 1-2 évre elegendő mennyiségű fát is felhalmoztak“ – jelentette ki.

“A raktárban egy méteres fadarabokat, kisebb mennyiségben és hosszabb várakozási idővel is árusítunk. Ezek árán nem változtattunk“ – hangsúlyozta Bacúr. “Az előttünk álló téli időszakban nem számolunk lényeges változással a tűzifa árában, a papírgyártás során használt fák árától ugyanis eltér“ – zárta Ján Slúka, a VLM állami kereskedelmi vállalat részlegének vezetője.

forrás: ma7.sk

Előző cikk

Faanyagforgalmazók a számok tükrében – 2022.

Következő cikk

Értelmetlen fapusztítás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések