FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifából nem lesz hiány

Idén minden jel szerint elmarad a roham a tüzéptelepeken, a kályhákat sem kapkodják már úgy az emberek. A tavalyi őrült áremelkedésnek is vége. Elvileg idén is keresett lehet az alternatív fűtés, hiszen sokan az elmúlt télen ébredtek rá, hogy nem bírnak el a rezsiszámlákkal. Kérdés, hogy maradt-e annyi vásárlóerejük, hogy egy több százezres vásárlásba belevágjanak.

A tavalyi rekordév idén már biztosan nem fog megismétlődni. Nálunk a szezon hagyományosan szeptemberben szokott kezdődni

mondja a Növekedés.hu-nak Székely Bálint, a Kandalló.hu ügyvezető igazgatója.

Egy évvel ezelőtt tudta meg a lakosság, hogy a rezsicsökkentés szabályai változnak, és a védett kereten túl fizetendő ár brutális gáz és villanyszámlákat fog eredményezni. Ahogy azt mi is megírtuk, akkora roham indult a boltokban kályhákért, hogy pillanatok alatt elfogytak az üzletekből, ezután az emberek a használtpiacról is elkapkodtak mindent, amivel fűteni lehet.

Akik elkezdtek alternatív fűtőrendszert keresni, zömmel a vegyestüzelésű kályha, vagy sparhelt mellett döntöttek, amelyen egyúttal a főzést is el lehet intézni, ha szorul a hurok, miközben a hatalmas kereslet miatt az árak is elszálltak. Így történt meg, hogy tavaly a naptár szerint még el sem indult a kályhaszezon, jószerével már véget is ért, hiszen minden készlet kifogyott, csak a nagyáruházakban árválkodott egy-két lógó ajtajú bemutatódarab. Székely Bálint ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy mindez nem speciálisan magyar  jelenség volt.

Tavaly egész Európában felmentek az árak. Ezt elsősorban az okozta, hogy Németországban elkezdtek attól rettegni, hogy nem lesz gáz, és olyan mennyiségben vásárolták fel a vegyestüzelésű kályhákat, hogy az teljesen felforgatta a piacot

mondja az ügyvezető hozzátéve, tud olyan magyar cégről, amely a teljes éves termelését el tudta passzolni Németországban. Így állt elő az a helyzet, hogy ősz végére Magyarországon már drágán sem lehetett kályhához jutni.

Az sem javított a helyzeten, hogy a fémipari termékek árai is jelentősen megugrottak az elmúlt években, márpedig ez azonnal jelentkezett a kályhák árában is. Idénre, noha érdemi árcsökkenés nem történt, legalább tovább nem drágultak a vegyestüzelésű fűtőeszközök

mutat rá Székely Bálint, aki azt is elmondja, az idei szezonban nem számít készlethiányra, bőségesen van választék.

Tüzifából sem lesz hiány

Úgy látom, hogy nyugodtabb lesz az idei fűtési szezon. Előnyükre változtak az energiaárak, és a tűzifa ára beállt egy normális léptékű szintre, ami mind a termelő mind a fogyasztó szempontjából elfogadható

mondja a Növekedés.hu-nak Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke.

Mocz András, Fotó: Mőcsényi Miklós

A tavalyi év pörgéséből logikusan következett, hogy a tűzifa iránt is megugrott az igény, évtizedek óta nem látott rohamot tapasztaltak a hazai tüzéptelepek. Megírtuk, hogy még olyanok is megindultak tűzifát venni, akiknek kémény sem volt a házukon. 

Idén úgy tűnik, a készletek rendelkezésre állnak, amelyek a lakosság szükségletét bőven ki tudja elégíteni. A tavalyi árszint maradt meg idén is, én úgy érzem hogy már nem is fog emelkedni a tűzifa ára, sőt bizonyos fajok esetében még csökkent is

mutat rá Mocz András.

Idén a meghatározó kemény tűzifák, vagyis az akác, tölgy, a gyertyán, a cser és a kőris nettó 30 ezer forint körül mozognak köbméterenként, az akác itt-ott kicsit drágább. Tüzelési célra használhatók még a lágy fák is, ilyenek a nyár, nyír és az éger. Ezek olcsóbbak, 20-22 ezer forint köbméterük, viszont csekélyebb is a fűtőértékük. 

Kevesebb lesz idén a vásárló, részben azért, mert azok a családok, akik megengedhették maguknak, hogy több évre bevásároljanak, ezt már tavaly megtették és tartalékot képeztek

mondja a MEGOSZ elnöke, bár hozzáteszi, ők vannak kisebbségben, a többség egy szezonra való fát tud vagy akar egyben kifizetni, ők idén is jönnek bevásárolni.

Ugyanakkor azt sem rejti véka alá, hogy tavaly a pánikhangulat mellett azért is volt olyan nagy a kereslet, mert valóban nagyon magasan voltak a gázárak, akinek volt a gázkazán mellett kiépítve vegyestüzelésű rendszer is, az jó eséllyel átállt arra.

Idén viszont annyira rendben van a kereslet-kínálat a tűzifa piacon, hogy a még a kormány is kivezette a hatósági árat mondván, nincs már szükség rá.

forrás: novekedes.hu

Előző cikk

Településfásítás - Vönöck

Következő cikk

Olcsóbb a tűzifa, mint tavaly



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések